Политици по цял свят призовават Русия и Украйна към диалог, а не война

Към днешна дата светът е нащрек в очакване на военни действия от страна на Русия

Лидерът на ООН Бан Ки-мун призова руския президент Владимир Путин към диалог с новите власти в Киев с цел да не се допусне война и кръвопролитие в Крим и източната част на Украйна.

Към днешна дата светът е нащрек в очакване на военни действия от страна на Русия. САЩ обявиха официално, че спират подготовката за срещата на върха G8 (Г8) в Сочи, а Канада отзова посланика си в Москва. Чешкият министър на външните работи Любомир Заоралек пък осъди руската агресия по отношение на Украйна, като подчерта, че „недоразуменията в Европа не се решават и не могат да се решат със сила“.

Един от тримата лидери на украинската опозиция, председателят на партията УДАР, Виталий Кличко пък призова колегите си за преговори с Москва, за да не се стигне до реална война в Крим.

Тримата бивши президенти на Украйна - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко излязоха с общо писмо към новите власти в Киев, в което призовават незабавно асоцииране в Европейския съюз. Тримата държавни глави призовават Путин и руския парламент да не сблъскват руснаците и украинците, а световните сили да се намесят в конфликта по дипломатичен път.