НАТО ще заседава извънредно днес заради Украйна

Украйна на прага на война

САЩ са готови да окажат значителна помощ на правителството на Украйна, се казва в изявление на Белия дом от тази нощ. Президентът Обама е наредил на администрацията да продължи спешната работа с международните партньори, за да бъде осигурена подкрепа на украинския народ, включително техническа и финансова помощ. 
В същото време САЩ заплашват Русия с международна ситуация. Вашингтон вече прекрати подготовката за срещата на Г-8 в Сочи.

Междувременно, президентите Путин и Обама са разговаряли по телефона тази нощ.

„Запазваме си правото да защитим рускоезичното население”, заявил Владимир Путин.

Има вече информация, че Украйна е поканила международни наблюдатели в страната, за да се убедят, че там няма насилие по отношение на националните малцинства.

„В Украйна военните комисариати работят съгласно решението на Съвета за национална сигурност. В цялата страна се провежда мобилизация”, заяви депутатът от украинския парламент Алексей Парубий.

По данни на военните власти гражданите получават обаждания от военните комисариати с покани за явяване на инструктаж, но това не е мобилизация.

Междувременно, началникът на главното управление за службата за сигурност на Украйна в Крим Генадий Калачев е подал оставка.

У нас президентът Плевнелиев заяви, че е готов да свика КСНС заради събитията в Украйна. България изразява силна загриженост във връзка с решението на съвета на федерацията на Русия да разреши използването на руски въоръжени сили на територията на Украйна в автономна република Крим, обяви външният министър Кристиан Вигенин в прессъобщение, разпространено от МВнР.

Стана ясно, че съветът НАТО ще заседава извънредно днес, 2-ри март, заради Украйна. Външните министри от ЕС също се събират на извънредна среща в Брюксел на 3-ти март.

Припомняме ви, по-рано руският президент Путин поиска и получи разрешение да изпрати военни в Украйна. САЩ предупредиха още вчера, че цената за това може да бъде много висока.