Напрежението в Украйна ескалира, чуват се призиви за мобилизация

Медиите съобщават новината за решението на Москва като "Путин обяви война на Украйна"

В Украйна напрежението ескалира - медиите съобщават новината за решението на Москва да използва армията си в страната под заглавие "Путин обяви война на Украйна".

В резултат на това се увеличават призивите за мобилизация на населението.

Най-отявленият привърженик на опасните апели е Виталий Кличко, депутат и лидер на партия УДАР, който настоя "да се обяви всеобща мобилизация във връзка с началото на агресия против Украйна". Той поиска и да се денонсират т.нар. харковски споразумения, определящи престоя на Черноморския флот на украинска територия.

Още по-крайни реакции се наблюдават в радикалните организации. Без да чака каквито и да е решения на властите, ръководството на радикалната националистическа организация "Десен сектор" заповяда на членовете си да проведат спешна мобилизация и "да се въоръжат за защита на украинската държавност".

"Руската империя ще бъде разрушена", пишат в заявлението си те.

Единствено на заседание на Върховната Рада може да се реши на територията на страната да бъде въведено извънредно или военно положение, обясни Руслан Кошулинский, зам.-председател на украинския парламент. Той допълни, че с такова решение може да приключи извънредното заседание на Съвета за национална сигурност, свикано от и.д. президента Александър Турчинов, но то трябва да бъде одобрено в пленарна зала.

Запитан защо не се свика незабавно парламентът, той обясни, че много от депутатите са в провинцията, за да дадат адекватна информация за случващото се там и няма достатъчно народни избраници в Киев за кворум.