В Украйна назряват сепаратистки настроения

Обявяват състава на новото правителство довечера

Временно изпълняващият длъжността президент на президент на Украйна Александър Турчинов предупреди, че в страната назряват сепаратистистки настроения. Те са предвизикани от решението на парламента да свали от властта доскорошния държавен глава Виктор Янукович, информира „Евронюз”.

Настроенията са особено силни в град Севастопол, който се намира на Кримския полуостров. Там местните жители събират подписи за събиране на про-руски групи и самозащита, страхувайки се от украински екстремистки. По време на митинг в понеделник 20 хил. се събраха на митинг в града и викаха „Русия”, настоявайки за отделяне от Украйна.

Почти 60% от населението в региона е съставено от етнически руснаци.

Съставът на новото украинско правителство на националното единство ще бъде оповестен тази вечер на Майдана. Новият кабинет ще бъде съобщен в 17.00 ч. по Гринуич. Това посочи депутатът Валерий Пацкан на сайта на партията УДАР, информира английската версия на сайта "Ал Джазира".

Специалните части „Беркут” са били разпуснати с решение от 25 февруари. Това става ясно междувременно от статус в социалната мрежа Facebook на изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков. Той обещава повече информация по случая в четвъртък.

Частта, чийто състав наброява между 4 и 5 хил. души, беше обвинена за кръвопролитията миналата седмица, пише „БиБиСи”.