Р. Петков: Това е много сериозен прецедент и удар по правителството

Министър-председателят трябва да заеме доста по-категорична позиция

Напускането на Румен Йончев е много сериозен прецедент - в момент, в който търсиш убедителна подкрепа за правителството, напуска твой народен представител, коалиционен партньор. За това аз предупреждавам от месеци, че ще се случи и то по един начин, който е доста притеснителен и обезпокояващ. Това каза в интервю за „Фокус” Румен Петков от Националната гражданска инициатива АБВ.

„Отивайки в нов политически формат, който еднозначно е заявил очакването си за извънредни избори след европейските, тук голям е въпросът за отговорността на председателя на политическия консултативен съвет на Коалиция за България и на изпълнителното бюро на партията”, категоричен е той.

По думите на Петков независимо от всички сигнали в публичното пространство, от тревогата, която е изразил, че се отива на една стъпка на начало на напускане на депутати на парламентарната група, няма нито обсъждане в Националния партиен съвет, нито обсъждане в политически консултативен съвет.

Това е един похват на ръководството да се прави, че не забелязва проблемите, което обаче не отстранява проблема. Това е много лош знак за атмосферата в парламентарната група и за неспособността на ръководството да решава такъв тип проблеми. До онзи ден се отправяха какви ли не хули и клевети по адрес на АБВ, а днес, когато имаме формално напускане на парламентарната група, ръководството се прави, че не вижда този проблем, каза още Петков.

Според него тази практика да не се търси и носи отговорност за такива дълбоко погрешни и вредни действия, е изключително лоша и тя ще продължи да създава усещане за нестабилност в БСП и Коалицията.

На въпрос - как ще се отрази напускането, на Румен Йончев, на подкрепата на правителството на Пламен Орешарски, Петков посочи: „Очевидно вече има един депутат от Коалиция за България, която е мандатоносителят в случая, който се присъединява към формат, заявил разбиране за извънредни парламентарни избори. Така че това е удар по правителството, върху подкрепата за правителството, но в крайна сметка и министър-председателят трябва да заеме доста по-категорична позиция за някои от действията на трите парламентарни групи, които подкрепят правителството – Коалиция за България, ДПС и „Атака”.