Македония и България - на крачка от подписване на Договор за добросъседство?

Македония и България са на крачка от подписване на договор за добросъседство, съобщава македонското електронно издание "Фактор".

Междудържавният договор за добросъседство е в краен етап на съгласуване между преговарящите екипи от двете страни. В резултат на новата обстановка е и писмото, което външните министри на двете страни – Никола Попоски и Кристиан Вигенин изпратиха в Брюксел. С него, Македония и България като видим тест за политиката на добросъседство, посочват Коридор номер 8, посочва изданието и изтъква, че външните министри на двете страни отваряли врата на премиерите, които на форума на Европейската банка за възстановяване и развитие, който ще се състои в Лондон, ще поискат кредит от европейските банки за инфраструктурно свързване. 
За властите в Скопие било от изключително значение да покажат пред европейските лидери, че са подготвени за компромисни решения, каквито ще бъдат постигнато с текста на Договора за добросъседство, заявил неназован дипломат. 
Бившият посланик на Македония в София и Белград Любиша Георгиевски смята, че не можело да се каже, че Скопие има спорове със съседите. 
„По отношение на Сърбия не реагираме по никакъв начин за църковния спор. Спорът с Гърция за името не е наш спор, тъй като ние не сме го предизвикали”, заявил Георгиевски. По отношение на България, той изтъкнал, че двете страни нямали спор и инициативата на двамата външни министри била добър ход. Той още посочил, че не вижда нищо лошо в подписването на договор за добросъседство, нито в инициативата за съвместно отбелязване на събития и личности. Според него, страшно е да има омраза, войни, нетолерантност. 
„С малко повече добра воля може да бъдат намерени събития и личности, които може да се интегрират в общи исторически движения и които биха могли да се отбелязват съвместно. Ето, Сърбия честваше на македонска територия и небето не се срути”, заявил Георгиевски. Изданието посочва, че след като правителството на България, водено от Бойко Борисов поиска от Груевски и Македония да се подпише Договор за добросъседство, трябваше да минат три години за да може Попоски и Вигенин да доближат позициите около спорните въпроси за езика и различните преценки за историческите събития. Проф. Владо Попоски, който е част от експертния тим, който работи на съгласуване на Догорова за добросъседство неотдавна е заявил, че Македония трябва да сложи подпис на този документ. 
„Мисля, че трябва да подпишем декларация за добросъседство. Българската страна интензивно работи, смятайки, че съществува антибългарско разположение. Може би в някои бивши времена, в бивша Югославия, се поддържаше този курс на натиск от Север. Ние можем да се фокусираме на борбата за държава от 19 век, до Втората световна война и заедно да договорим кои са спорните източници и факти при едните и другите. Аз се надявам, че ще се срещнат групи от двете страни, и ще се разберат, освен ако няма претенциозни позиции, които винаги са политически мотивирани”, заявил Попоски. 
Въпреки оптимизма на Попоски, историкът Тодор Чепреганов, който изследвал британските архиви за Македония, заявява, че договорът трябва да се подпише, въз основа на взаимна почит и толерантност. 
„Не може българската страна да признава македонската държава, а да не признава македонска нация, език и култура”, заявил Чепреганов. По думите му за противоречиви личности, като Тодор Александров двете страни трябвало да дебатират само на ниво на историци.