Пак изпочупиха възпоменателната плоча на Мара Бунева

Тя бе поставена на кея на Вардар само преди ден

За пореден път бе счупена възпоменателната плоча, поставена на кея на Вардар, в памет на 85-годишнината от смъртта на Мара Бунева, предаде електронното издание МКД.МК.

Както е известно плочата бе поставена вчера, в присъствието на българи от двете страни на границата, както и на лидера на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов. Тя бе сложена на мястото на изкъртената мраморна плоча, която няколко пъти беше възстановявана и винаги след това – разбивана.

Този път бе решено плочата да бъде от пластмаса, но отново часове след поставянето й тя бе изкъртена.

Медиите в Скопие отбелязват вчерашното събитие на кея на Вардар, където бе почетена паметта на Мара Бунева.

"Каракачанов пристрастен към Мара", е заглавието на македонския вестник "Вечер", цитирано от "Фокус". В материала се чете още: "Проявата, макар и с леки провокации, премина без инциденти, но и без някакво голямо помпене. Разбира се, ако се остави настрана говорът на Красимир Каракачнов, пълен с националистическа омраза. И сценографията беше позната - заедно с партийните знамена се вееше и македонското".

"Счупената мраморна плоча на Бунева е заменена с пластмасова", пише електронното издание "Либертас", което публикува и видео.

Като цяло всички медии в западната ни съседка използват един и същи цитат, с който припомнят събитията: Според тях Бунева е противоречива личност за македонската история. Официалното становище на държавната наука е, че Бунева е извършила атентат срещу Прелич в полза на великобългарската идея на Ванче Михайлов, а не - в полза на македонското освободително движение.