"Европейската информационна система на раковите заболявания ще бъде в полза на пациентите в Европа"

Евродепутатът д-р Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) бе председател на семинара "Към изграждането на Европейска информационна система на раковите заболявания", който се състоя на 12 февруари в Брюксел. Организатор е Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент.
В отделни страни-членки на ЕС вече работят информационни системи, които съхраняват данни за случаите на ракови заболявания и лечението им, научните изследвания, разработката на нови лекарствени средства и методи за лечение. Системите обаче не са координирани помежду си - данните в тях са трудно съпоставими, което затруднява използването им в борбата с болестта.
Във встъпителните си думи Андрей Ковачев посочи, че изграждането на такава информационна система ще направи данните в отделните страни-членки сравними, по-лесни за анализ и те ще могат да бъдат използвани по-ефективно за целите на медицинските изследвания, лечението, контрола и профилактиката на раковите болести.

"Всеки от нас има близък човек, който се бори с това заболяване или е изгубил битката за живота си. Затова борбата с рака е задача на всеки от нас - учените, лекарите, фармацевтичната индустрия, политиците. Ние носим отговорност пред гражданите! Това, че европейските институции нямат правомощия да взимат решения в областта на здравеопазването, не може да бъдат оправдание за бездействие!", категоричен бе Андрей Ковачев.
Всяка година на 3,2 млн. европейски граждани лекарите поставят диагноза рак, а 1,8 млн. умират. Болестта е сред основните причини за преждевременна смърт в Европа. Участие в семинара взеха представители на организациите, ангажирани с разработването на Европейската информационна система на раковите заболявания.
"Поздравявам Европейската комисия за решението й да застане зад изграждането на системата. Днешната дискусия е знак за подкрепата и на Европейския парламент", допълни Андрей Ковачев, който е ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент. "Изграждането на системата ще бъде пример за действителна работа на Европейския съюз в полза на европейските граждани", бе неговата оценка.
Като член на Европейския парламент Андрей Ковачев работи по проблема с неравния достъп до качествено здравеопазване в страните от Европейския съюз.