Кафе, домати със сирене и шоколад предизвикват бъбречни кризи?

Казват, че един мъж може да разбере колко силни са родилните болки при жените, когато получи бъбречна криза.

Те идват изненадващо, неочаквано и често са трудно разпознаваеми.
Когато на човек бъде открит камък в бъбреците или пикочните пътища, обикновено му се предлагат лекарства, хирургическа намеса или раздробяване с ултразвук. Тези средства обаче не водят до трайно излекуване на болестта, тъй като не отстраняват първопричината за появата на камъните в бъбреците, а премахват само последиците. Така не след дълго камъните се появяват отново и пациентът търси нови начини за тяхното отстраняване.
Диетичното хранене при болни с оксалатни камъни е подобно на това при уратните камъни. И тук имаме изместване реакцията на урината и на кръвта в кисело направление, и затова следва да се дават алкални храни. Преди всичко се препоръчват картофи, които са носители на алкали и специално поради съдържанието им на калий. Гроздето, портокалите, лимоните също са богати на калиеви соли. За по-бързото отделяне на оксаловата киселина от организма се дават следните плодове и зеленчуци: моркови, прясно зеле, ягоди, ябълки, дюли, дренки, френско грозде, корените на магданоза, целина, круша, отвара от кората на редица плодове.
Диетичното хранене при болни, които имат склонност към образуване на фосфатни камъни, трябва да спомага за подкиселяването на алкалната урина. В храната не трябва да се съдържат продукти, които са богати на калций, както и да се избягват храни, които възбуждат нервната система, като алкохол, остри подправки и др. Разрешават се следните храни: отвара от липов цвят, мента или лайка; бял хляб; краве масло; сметана; яйчен белтък; месо и риба във всякакъв вид; тестени произведения; тиква, пъпеши, дини, краставици; ягоди; ябълки; слаби месни рибни бульони и сосове, а също и фъстъци, лешници и орехи. Не се разрешават храни като мляко, млечни произведения, яйчен белтък; зеленчукови плодове, зелени листни зеленчуци (богати на калций), картофи, моркови (богати на алкали).Максимално ограничаване на солта, която задържа течностите в организма и катализира кристализацията на съединенията, разтворени в тях.
При бъбречни кризи специалистите съветват да се увеличи поемането на течности: вода (минерална, дестилирана или преварена), сокове и специализирани билкови чайове. Бирата, кафето, газираните напитки и сиропите, освен че не са ефективни в същата степен, притежават допълнителни вредни въздействия, които ги правят неподходящи за природолечебно приложение. Има твърдения, че комбинацията на домати със сирене, както и прекомерната консумация на храни, съдържащи какао, могат да предизвикат камъни в бъбреците.