Кюстендилски кьорфишек - комплот от една слива

Манолова ''метнала'' прокуратурата за Костинброд?

СГС: Не е ясно как Росен Желязков не е изпълнил задълженията си. По делото липсват данни за каквато и да било облага за бившия главен секретар на МС или за печатницата.

Показателно за характера на делото е важното обстоятелство, че то бе образувано благодарение на сигнала на Мая Манолова от БСП за т. нар. Костинбродска афера. Веднага след изборите червената депутатка се накичи с титлата зам.-председател на Народното събрание.
Именно тази нейна важна крачка в деня за размисъл преди изборите доведе до малка разлика между резултатите на ГЕРБ и социалистите. Сигнал имаше, но обществото беше лишено от време за размисъл.
Кюстендилката Манолова алармира прокуратурата, а последвалата символична ''победа'' – 2-то място за БСП, позволи на левицата и ДПС да съставят правителството на Пламен Орешарски, с подкрепата на АТАКА.
Нито една от въпросните бюлетини не беше предварително маркирана в ползва на някоя конкретна партия. Светкавичната намеса на бившия шеф на ТВ7 и настоящ кандидат-пишман политик Николай Бареков, който като по поръчка разпъва чадъра над ръководството на БСП, се оказа на мястото на събитието – печатницата в Костинброд и оттам разгласи за спецакцията срещу подготвяната "фалшификация" на вота.
И денят за размисъл вече не беше същият. Вече го нямаше! Имаше само шумен скандал, който попречи на разследващите да проследят евентуалното транспортиране на изборните книжа и така да съберат някакви доказателства за това дали въобще е подготвено фалшифициране на вота.

Въпреки това, седмици наред прокуратурата даваше зрелищни пресконфренеции и излезе с разкрития, внушаващи несъмнено престъпление. Манолова се биеше в гърдите, че нарушение има, че е имало опити вотът да бъде манипулиран. Е, да, определено! Манипулиран беше и електоратът на червените.

Кой се опита да метне прокуратурата?
Mиналия четвъртък Софийският градски съд върнал на прокуратурата делото за бюлетините в Костинброд, става ясно от съобщение на съда. Не е описана целта, с която Росен Желязков е действал, пише СГС в мотивите си да върне на прокуратурата делото за бюлетините от Костинброд.
Освен това разследващите не са изяснили "в какво се изразява неизпълнението на служебните задължения на обвиняемия, посредством което прокуратурата твърди, че той е осъществил престъплението".
"Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България" – това е формулировката, която от държавното обвинение огласиха при внасянето на делото в съда на 16 декември м.г.
Абсурдното е, че държавнотo обвинение в деня за размисъл преди изборите създаде негативни обществени настроения към изборния процес, Мая Манолова тичаше от медия в медия, за да развива теории на конспирациите, а не Росен Желязков.
Днес става ясно, че съдията-докладчик е счел, че в обвинителния акт са допуснати процесуални нарушения и той не отговаря като съдържание на изискванията на закона.
От друга страна, има несъответствия относно това в какво се изразява неизпълнението на служебните задължения на обвиняемия, посредством което прокуратурата твърди, че бившият главен секретар е осъществил престъплението.
Разпореждането подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.
Екипът на Bulgariautre продължава да следи случая.