БСП и ДПС отказаха да удължат срока за главен съдебен инспектор

Мнозинството на БСП, ДПС и Атака в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ да бъде удължен срокът за издигане на кандидати за главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет. Явор Нотев от "Атака" гласува въздържал се. Така стана окончателен фактът, че номинираната от ДПС и БСП съдия Веселина Тенева ще остане единственият кандидат за ключовия пост.
ГЕРБ предлагаха да се удължи срокът да 31 януари, тъй като приетият по-рано срок - да се номинират кандидати до 27 декември, включваше само три работни дни от датата на вземането на решението и будеше съмнения за договряния на тъмно. Данаил Кирилов от ГЕРБ мотивира предложението за удължаване на срока с това, че за толкова кратко време не е било възможно да се намери кандидат, който да даде съгласието си, да бъде проверен и да се формира обществена подкрепа за него.
Мая Манолова (БСП) която заедно с Четин Казак (ДПС) е вносител на единствената кандидатура на Веселина Тенева, защити не само процедурата, но и качествата на кандидатката, като я определи за почтен и безспорен професионалист. Юридически несъстоятелно е да се удължават срокове, които са изтекли, каза Манолова. Не можело да се отлага повече изборът на главен инспектор, защото Ана Караиванова продължавала да изпълнява "на ръба на закона и конституцията" задълженията си въпреки че е изтекъл мандатът й преди близо година, призна Мая Манолова. "Общественият интерес не се представлява от мнението на няколко формации", каза Манолова, визирайки очевидно реакциите на непрвителствените организации срещу непрозрачната прибързана процедура за номинирането.
От датата на номинирането трябва да изминат два месеца за обсъждания на кандидата, след което парламентът трябва да направи избора. Необходимо е мнозинство от две трети от депутатите, тоест главният съдебен инспектор може да бъде избран с най-малко 160 плюс 1 гласа. Няма сигурност, че такова мнозинство може да се събере, ако не е договорено, пише Дневник.