Пийте хапчета, за да живеете вечно?

За фармацията като средство за забогатяване

Болен или здрав - това не е от значение. Всяка реклама е средство за отделяне на човека от парите му. Взимаш си хапчето и ще живееш вечно. Това са посланията, които ни втълпяват за фармацевтичните продукти у нас.

Пийваш по един хап на ден и няма да получиш инфаркт, рак или още куп заболявания.

Очевидно е, че бизнесът с такива продукти съвсем излезе от контрол. Брошури и материали за хапчета за гърло се предлагат навсякъде. Дори и в софийското метро снимка на детенце те призовава да ги закупиш, веднага.

Да, но не става въпрос за бонбони, а за безразборно и безконтролно предлагане на какво ли не отвсякъде – интернет, телевизия, градски транспорт...

Когато съм с дъщеря си и тя е в отлично здраве, не я боли нищо, но види рекламата, веднага казва, че иска и тя да опита... Какво трябва да й обясня? Как да я убедя, че, за да пиеш хапчета, най-малкото трябва да си се консултирал с лекар, да ти ги е предписал? Дали малкото дете ще разбере? Съмнявам се!

Бизнесът с такива продукти разчитат точно на това, че детето ще те задърпа за ръкава и ще каже "искам", защото е наивно и мисли, че става въпрос за нещо сладко, вкусно. Странен рекламен подход имат повечето фирми. Той доказва, че всеки създател на лекарства се отнася много ревностно към „своето творение” и обикновено преувеличава неговите възможности. Защо обаче трябва всички ние да изпитваме същия възторг от всички лекарства?

При настинка или грип, първото нещо, което трябва да направим, е да започнем да се наливаме с разни препарати с неясен ефект. Е, призовават ни да прочетем листовката, но това надали е достатъчно, за да си поставим диагнозата сами.

Ако те заболи гърлото и имаш температура, задължително ли е това да е грип или простуда? Колко от тези, на пръв поглед "елементарни" симптоми могат да бъдат сигнал за нещо изключително сериозно? Тоест, не ходете на лекар, лекувайте се сами, поставяйте си диагнози сами. Уникална бизнес политика. На това ли разчитат? Да накарат хората по този начин да станат параноични и да започнат да купуват различни лекарства?

Хората в този бранш, които пренебрегват изследванията, са опасни като генерали, които пренебрегват разкодирането на вражеските сигнали.

Е, все нечий джоб трябва да се пълни, нали?