Лекарствата поскъпват с 8%

Най-доброто от печата

14-11-2013, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вдигат цените, ако касата вземе част от отстъпките

Между 8 и 10 на сто могат да поскъпнат за пациентите лекарствата, които покрива здравната каса. За това алармираха пред в. "Стандарт" фармацевти и производители. Причината е в проекта за договор, който НЗОК предлага на аптеките за 2014 г. В него се казва, че ако фармацевтите или фирмите дават отстъпки на пациентите, трябва да има такива и за касата.
Ако това се случи, лекарствата, които НЗОК плаща, за пациентите ще поскъпнат между 8 и 10 на сто, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. В момента търговците на едро и производителите дават отстъпки от цените на хапчетата на аптеките. Фармацевтите избират дали да ги предоставят на пациентите, или да ги запазят за себе си. Повечето дават отстъпките на клиентите си. Тъй като големият брой медикаменти по каса са частично платени, те ползват отстъпката, за да намалят доплащането за пациента. Ако се въведе промяната обаче, фармацевтите ще са длъжни да дават половината от нея на касата и така ще се оскъпи цената за болните хора. Отстъпките, които дават аптеките в момента, са различни - от лев до над 60 лв. Още по-големи са те, когато се правят директно от производителите целево за крайния потребител.  Става дума за лекарства в онкологията, кардиологията, епилепсията, при които остава голяма част за доплащане от пациентите. При медикаментите за ревматоиден артрит например има доплащане за пациента от 400 лв. на месец, което в момента производителите покриват чрез отстъпка към аптеките. С промяната на договора обаче тя ще трябва да се дели с касата. 
В проекта е записано, че изключения ще има само ако производителите декларират отстъпката официално и я осигурят за всички аптеки, което няма как да направят. "В момента фирмите се отказват от част от печалбата си, за да могат пациентите да си позволят лечението. Но ако проектът на договор не се промени, това няма да продължи и лекарствата ще се оскъпят за болните", коментира и Деян Денев, директор на Асоциацията на иновативните компании. От касата още миналата седмица обявиха, че договорът е проект и може да бъде променен, ако някои правила срещнат отпор сред гилдията.