Да се подготвим за нова, по-добра връзка?

Независимо дали той ви е напуснал или вие самата сте взела това решение, фактът е един – сама сте и не се чувствате особено комфортно

Много жени, останали сами, се опитват веднага да завържат нови отношения.

Това, обаче, не е най-добрата идея, тъй като човек има нужда от период на възстановяване, от уталожване на емоциите, от анализ на ситуацията, от изводи и равносметка. Психиката си изисква “технологично” време, за да се подготви пълноценно за нова връзка. Това време – между старите и новите отношения, може да се окаже много повече от някакъв “транзитен” период. Не е задължително да бъде драма - промеждутъкът от време може да се използва за собствено развитие, за придвижване напред и подготовка за нови, качествено по-добри отношения. Никой не иска да прави една грешка два пъти, нали?


Три неща, които са необходими
За да се чувства добре, всеки човек се нуждае от следното:
1. Чувството, че е ценен;
2. Да се усеща в безопасност и че
3. Всичко е под контрол.
Независимо, че сте сама в даден момент, може да си осигурите и трите предпоставки да се чувствате добре.


Самооценката
През времето, което сте сама, може да се научите сама да оценявате себе си. За това е необходимо честно да определите какво вие самата харесвате в себе си. Обърнете внимание на ситуациите, когато се справяте с нещо отлично и другите го забелязват. Освен това е необходимо да бъдете добра към себе си. Поставете себе си на първо място, независимо дали става въпрос за храна, работа, развлечения. Постарайте се да избирате сама за себе си това, което ви доставя удоволствие. Докато сте сама, имате уникалния шанс да решавате какво ще правите този ден. Много е важно да се възприемате сериозно. Напишете на лист всичко онова, което е важно и има значение за вас, какви са основните ви ценности. Не пропускайте нищо от онова, с което се гордеете и ви прави различна от другите.

 

Безопасността
Сега няма на кого да разчитате, което трябва да възприемете не като заплаха, а като възможност да се научите да се чувствате защитена. За това е необходимо да:
1. Установите собствените си граници за това, с което може да се справяте с лекота и ефективно – от практическите неща до психологическите способности (умението да се справяте с кризи). Осъзнайте, че можете да се справите – това ще ви даде сигурността, че можете да преживеете сама известно време.
2. Укрепете слабите си позиции. Това означава, че ако сте наясно, че лесно се поддавате на стрес, например, трябва да разберете как може да се справите с тази своя слаба страна.
3. Разширете рамките, които сте поставила за себе си преди. С други думи – разширете полето, в което ще се чувствате в безопасност.


Контролът
Научете се да контролирате живота си. Времето, през което сте сама, ви дава възможност самостоятелно да управлявате своя живот, тъй като сега не ви се налага да правите компромиси, заради друг човек. Установете с какво трябва да се примирите и да приемете в живота си и това, което няма да допуснете. Не позволявайте да ви натрапват мнения и да вземат решения вместо вас. Започнете постепенно, в различни ситуации, да питате себе си за вашето собствено мнение и желание и само тогава вземайте съответното решение. Огледайте се около вас и си дайте сметка дали ви харесва да сте там където сте. Може би преди, всичко това ви е устройвало. Но харесва ли ви сега? Ако отговорът е «не» - променете нещата постепенно.


Как да определите, че сте готова за нови отношения?
- Напълно сте доволна от себе си;
- Отново имате ясни цели в живота и тези цели са именно ваши (а не цели, които някой друг е определил за вас);
- Имате собствен кръг от приятели и собствени интереси;
- Не се нуждаете от нечие одобрение, за да се чувствате добре и уверена;
- Мисълта за нови отношения не е обсебваща за вас, нито е спасителна сламка – вие просто искате да добавите още малко към собственото си щастие.

Източник: тя.bg