Ролята на смеха, хумора и играта в една връзка

Смехът има силен благотворен ефект върху здравето и благополучието

Той облекчава напрежението и стреса, повишава настроението, стимулира креативността и способността за разрешаването на проблемите.

Но най-важното е, че смехът събира хората. Споделените смях и игра са основен компонент на силните и здрави връзки. Чрез полагането на съзнателно усилие за включването на повече хумор и игра в ежедневното ви общуване с партньора, можете да подобрите не само качеството на любовните си отношения, но и взаимоотношенията си с колегите в работата, членовете на семейството и приятелите.


Силата на смеха и играта
Закачливата комуникация е един от най-ефективните инструменти за поддържането на вълнуваща, свежа и жизнена връзка. Смехът и играта обогатяват взаимодействията между вас и партньора ви и дават на връзката ви допълнителната енергия, която поддържа взаимоотношенията ви интересни, леки и приятни. Това споделено удоволствие създава чувство на интимност и свързаност – качества, които определят здравата и продължителна връзка.
Хората биват привличани от щастливи, забавни личности. Смехът привлича другите към вас и ги държи винаги близо. Когато се смеете заедно с някого, се създава позитивна връзка. Тази връзка играе ролята на силен буфер срещу стреса, неразбирателствата и разочарованията. И смехът наистина е заразен – дори само да чуете смях, това кара мозъка да се усмихва и да се присъедини към забавлението.
Предлагаме ви няколко препоръки как да изградите този вид забавно общуване с партньора си:


Уверете се, че и двамата участвате в шегата.
Хуморът и играта заздравяват връзките, но само когато и двамата партньори са въвлечени в шегата. Важно е да бъдете деликатни с другия човек. Ако партньорът, приятелят или колегата ви не могат да оценят шегата, не я казвайте или правете, дори и да е безобидна. Когато закачката е едностранна, а не споделена, тя подкопава доверието и благосклонността на човека отсреща и може да навреди на връзката. Закачливата комуникация

във връзката трябва да е еднакво забавна и приятна и за двете страни. Ако приятелят или партньорът ви не смята, че шегата ви е забавна – значи не е подходяща. Затова преди да започнете да се закачате, отделете минутка да обмислите мотивите си, както и нагласата и чувството за хумор на човека отсреща.


Използвайте хумора, за да потушите конфликта.
Когато конфликтите и несъгласията хвърлят сянка върху връзката ви, хуморът и закачките могат да помогнат да облекчите ситуацията и да възстановите чувството за свързаност. Ако се използва умело и уважително, игривият хумор може да превърне конфликта във възможност за споделяне на забавление и интимност. Хуморът ви позволява да прокарате гледната си точка без да вдигнете защитните бариери на другия човек и без да нараните чувствата му.


Не използвайте хумора, за да прикриете други емоции
Хуморът и споделената закачка могат да ви помогнат да останете гъвкави пред лицето на предизвикателствата в живота. Но има моменти, в които хуморът не е здравословен – когато се използва като прикритие на болезнени емоции вместо човек да се изправи срещу тях и да се справи. Смехът може да е прикритие на чувства на болка, страх, гняв и разочарование, каквито не искате да изпитвате или не знаете как да изразите.
Можете да говорите с хумор за истината, но прикриването й зад смях не е смешно. Когато използвате хумор и закачки като прикритие на други емоции, създавате объркване и недоверие във връзките си с хората.


Как да подобрите уменията си за закачлива комуникация?
Никога не е твърде късно да развиете чувството си за хумор и дадете свобода на закачливата страна на своята личност. Стеснителността и загрижеността как изглеждате в очите на другите вероятно са основните фактори, които ограничават проявата на чувството ви за хумор. Бъдете сигурни, че като бебе вие сте били естествено игриви и закачливи и не сте се притеснявали да го показвате.
Можете да върнете вродената си закачливост като си отделите определено време за редовни закачки. Колкото повече се шегувате, играете и смеете, толкова по-лесно става!

Източник:тя.bg