Какво казва Facebook за връзката ви?

Facebook може да определи партньора ни, базирайки се на списъка ни с приятели, дори да не сме написали, че имаме връзка именни с него

Изследователят на Facebook Ларс Бакстром и професорът от Cornell University Джон Клайнберг разкриват колко много информация може да се събере от структурата на една мрежата от контакти.

Учените илюстрират както значението на това, което американските служби за сигурност наричат „просто мета данни”, така и своеобразните настройки за поверителност на Facebook като „новите дрехи на царя”, съобщава агенция Фокус.
Бакстром и Клайнберг са събрали случайна извадка от 1.3 милиона потребители на Facebook, който са отбелязали в профилите си, че са обвързани. Така се сдобили с база данни от около 8.6 милиарда връзки, съдържащи 379 милиона разклонения или точки, където връзките се припокриват.

Ако силата на връзката между двама човека се измерва с броя на общите им връзки, то тогава може да се окаже, че най-близкият ни приятел е някой познат от гимназията. Авторите на изследването са използвали нов метод да намерят важните връзки. Те започнали да търсят приятели, които имат връзка с най-много различни групи от мрежата ни.

Партньора ни, например, може да не е толкова силно свързан с приятелите ни от гимназията или от работата ни, но ще има връзка и с двете групи, както и с много други различни групи. Изследването на т.нар. „разпространение” дало два пъти по-точни резултати на учените в стремежа им да открият „половинките” на Facebook потребителите.


Авторите на изследването открили и закономерност, която може да изглежда очевидна – романтична връзка, която показва голяма степен на „разпространение” е по-възможно да бъде трайна.

С други думи, хора, които представят партньорите си на всички техни социални кръгове, обикновено остават заедно. Бакстром и Клайнберг са наблюдавали 400 000 потребители, които са декларирали, че имат връзка и са открили, че тези, при които има висока степен на „разпространение” забележително рядко са сменили статута си на „свободен” 60 дни по-късно.


Нещата били по-сложни, когато двамата учени не знаели дали даден потребител има връзка. Същият метод на анализ на случайно избрани 129 000 потребители предсказал вярно, дали някой има връзка или не в 60 процента от случаите. Процентът нарастнал на 68, когато бил отчетен демографският фактор.


Какво означава това за потребителите на Facebook? Отгатвайки кой е най-важният човек от списъка с приятелите ни, социалната мрежа може да ни представя по-подходящи новини.

Но не само Facebook използва тази информация. Дори ако настройките ни за поверителност са непрозрачни, много приложения, които се включват в акаунта ни изискват достъп до списъка ни с приятели.

Този ефект може да бъде засечен и извън Facebook – повечето приложения искат достъп до списъка с контакти в смартфона. Авторите на изследването, което предстои да бъде публикувано следващата година, смятат, че „критични аспекти от всекидневния ни живот са закодирани в мрежата ни от приятели и могат да бъдат видени, стига да се погледне под правилния ъгъл”.