Какво да сготвя утре? : 11 декември

Животът

10-12-2013, 16:00

Автор:

Pencheva

Всичко от Автора

Още по Темата:

9 лунен ден

11 декември: Бъдете гъвкави

Търкулнало се гърнето, напълнило се с боб ...и си намерило похлупака!

Луна в Овен, 9 лунен ден

В 9 лунен ден не бива да експериментираме с храната и да опитваме за пръв път екзотични блюда.Организма реагира твърде остро на новости и промени. Храната трябва да е възможно най-проста.Дори познати и любими продукти могат да предизвикат реакции на отхвърляне-съобразете се с тях и до края на лунният месец не ги консумирайте. Трябва да изключим също тежките и трудно смилаеми храни от менюто.

Луната в Овен пък изисква да намалим мазнините и солта. Желателно е чрез храната да си набавим калиев фосфат - точно неговият недостиг става причина за проява на качествата, виновни за лошата слава на Овена - избухливост и невъздържаност, а също и болестите му - най-често свързани с главоболие, поради умствено и нервно изтощение. Калиевия фосфат стимулира умствената и физическата енергия, които всички ние така щедро изразходваме, когато Луната преминава през този огнен знак. Луната в този знак се нуждае и от достатъчно протеини, необходими за поддържането на мускулите.

Бобът е днешният ни фаворит! Той е богат източник на протеини и калиев фосфат, освен това е традиционно ястие.  Тук няма никакъв експеримент. Сигурна съм, че всяка домакиня си има собствена рецепта и най-добре би било да се придържа към нея. Аз просто ще споделя своята.

Обичам да го приготвям в гърне-става по-вкусен и придава допълнителен уют на трапезата. Продуктите, които използвам са:
Боб, според желаното количество, обикновено 500гр.
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
2-3 сушени чушки
2 моркова
4-6 лъжици смлени домати от консерва
2 лъжици домашно приготвена лютеница
1 с.л червен пипер
2-3 с.л. олио
чубрица
джоджен
мащерка
сол

Боба накисвам поне за няколко часа в студена вода, след което го изсипвам първо в тенджера с малко вода. Когато водата заври я изхвърлям и повтарям същата процедура още 2 пъти.
Отново слагам да заври, вече с нормалното количество вода, като добавям нарязаните моркови, лук и чесън и оставам да покъкри на бавен огън около половин час. През това време включвам фурната да загрее и когато е достигнала  умерена температура, прехвърлям боба в гърнето и добавям смлените домати и лютеницата. Лютеницата може и да ви се стори излишна, но придава допълнително богатство от вкусове и аромати. Слагам капака и в следващия един час забравям за него. След това бобът е почти готов, остава ни само да го направим още по- вкусен. В тиган загрявам мазнината и запържвам в нея за половин минута червения пипер. Това противоречи на всякакви здравословни правила, затова ако стомахът ви е по-слаб не го правете! Просто добавете мазнината още в началото на приготвянето. Моят си е здрав обаче, а и за сега оплаквания не съм получила от никого. Само похвали!:) Изсипвам мазнината в гърнето с боба, добавям сол на вкус и подправките, разбърквам добре и връщам обратно във фурната за около 10ина минути. Става невероятно вкусно! Особено ако не се сервира веднага, а си отлежи така няколко часа в гърнето. И още една "малка тайна" , която ми разкри един хижар преди няколко години-добавете шепа сушени манатарки и дори най-върлите противници на поста, ще оценят вашето кулинарно изпълнение!

Добър апетит!