ГЛЕДАЙ НА ЖИВО: Големия протест срещу правителството (обновява се)

ВИДЕО И СНИМКИ: Над 45 000 души са на пл. "Централен" в Пловдив

Повече от 45 хиляди души от цялата страна се събраха за антиправителствения митинг в Пловдив. Тук са стотици от София, Варна, Видин, Свищов, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Виждат се много развети трибагреници, знамена на ГЕРБ и транспаранти. Пише: "Оставка", "Бойко, ние сме с теб!", "Апатията убива, докога ще търпим", "Не ви избрахме! Натресохте се! Вървете си в харема, в евнуха. Вие сте срам за България и ЕС!"

Основното искане на хилядите българи е оставка на кабинета "Орешарски".

Проявата е организирана от ГЕРБ.

 

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО ПРОТЕСТА ТУК!

 

Камерата е на площада и показва събитията от птичи поглед. Излъчването се осъществява със съдействето на kamerite.bg.

12.00 ч. Площадът е пълен с хора. Хиляди от цялата страна са тук. На гърбовете и ръцете стотици протестиращи са сложили лепенки с "ОСТАВКА". На сцената е ансамбъл "Българе". Те подгряха с танцова композиция "Три синджира роби" Мъже, оковани във вериги" излязоха на сцената и взривиха площад "Централен". Жени с черни качулки застанаха на сцената. В това време мъж, гол до кръста и с червен пояс, вдигна боздуган. Танцьори изваяха с телата си бял кръст. Звучи народна музика. Пловдивската полиция е на крак. Обстановката е спокойна.

12.10 Кметът Иван Тотев, Цветан Цветанов, Менда Стоянов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Здравко Димитров се подготвят за първите си речи.

12.15 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също ще се изкаже пред хилядите симпатизанти. Очаква се след това той да отиде на стадиона на Локомотив-Пловдив. Там ще се играе осминафинал между Локомотив и Витоша-Бистрица.

12.30 Множеството запя "Хубава си моя горо", за да покажат, че са съпричастни със студентите в София, които протестират и по този начин те ги подкрепиха в искането им за оставка на правителството. Скандират "оставка" и "долу".

Екип на Plovdivutre.bg е на място на протеста и на стадиона. Очаквайте още подробности.

13.00 Цветанов заяви пред хората, че в момента Местан и Станишев упражняват реална полицейщина в страната, за която те са били обвинявани преди. По думите му е имало проблеми с пристигането на привърженици на ГЕРБ за днешния митинг. Били са заплашвани с уволнения, което нарушава правата им гарантирани от Конституцията. От днес ГЕРБ започва борба до оставката на правителството. Това е само началото, заяви още Цветанов. Бившият председател на парламента и член на ГЕРБ Цецка Цачева, каза, че в момента няма държава, няма парламент и всичко е една огромно манипулация на ДПС и БСП. Те взеха властта с  помощта на златния пръст на Волен Сидеров. По думите й не е ясно къде се вземат управленските решения - на Позитано, в сараите на Доган или под пластмасовата маса на Волен, заяви тя.

13.20 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави хиляди членове и симпатизанти на партията в Пловдив, без да се страхува. За разлика от Пламен Орешарски и Станишев, на които често им се налага да се крият от народната любов и да използват задни входове, за да се измъкнат от протестиращи. Борисов раздаде автографи и се снима с всеки желаещ.

13.25 БСП се докара до там, че сама и митинг не може да направи. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на митинга в Пловдив, предаде репортер Plovdivutre.bg

„Искам да се извиня на гражданите на град Пловдив, които не мислят като нас, за притеснението, но ще бъдем кратки. Днешният митинг сме го направили в Пловдив, защото в София има футболно дерби, има агитки по улиците, има други протестиращи, студенти, други митинги и разбира се – и контрапротест на управляващите”, каза Борисов. ГЕРБ е единственият препъни камък на БСП и ДПС. „Виждате, че БСП я докараха до там че не може сама да направи митинг. Ако не е батко Доган, да им композира влак за София, да им ги докара… БСП сама и митинг не може да направи”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Хиляди скандираха „Бойко” и “Ние сме с теб”!

Около 14 часа митингът приключи.

 

Заради протеста в Пловдив затворени за движение са булевардите „Цар Борис III Обединител“, в участъка от бул. "6 септември" до кръстовището с булевард „Христо Ботев“. От 10 до 15 часа движението се пренасочва. Променени са градските транспортни линии на 12 автобуса.