Седмицата: И пак Уран vs. Плутон

Слънцето във Везни оформя тауквадратура с Уран в Овен и Плутон в Козирог, Меркурий напуска гостоприемните Везни и отива на гости у подозрителния Скорпион, а в събота посрещаме новия лунен месец

Астрологична картина на периода 30 септември - 6 октомври

Предстоящата седмица, ще премине под съпровода на няколко значими астрологични събития и може би ще остане в спомените ни като напрегнат и сложен период. Основния фон ще се дирижира от Слънцето, преминаващо през зоната на дискомфорт, на границата на първата и втората декада на зодиакалните Везни - критична област, задействаща периодично тлеещия конфликт на епохата между Уран в Овен и Плутон в Козирог. В нейните граници ще се случи и предстоящото в края на седмицата новолуние, което подсказва съвсем реална опасност да пренесем драматичните тенденции в новия лунен месец, в случай че не се постараем бързо и осъзнато да отговорим на настоящите предизвикателства, без обичайните странични ефекти като обида, огорчение и упорство за задържане на статуквото. Нещо, което трудно ще ни се удаде, тъй като съзнателните ни представи и логични разсъждения са подвластни на Меркурий, който още в понеделник навлиза в подозрителния и злопаметен Скорпион, където на всичкото отгоре му предстои и поредната ретроградна фаза.

Мнозина вероятно вече са се сблъскали с уязвимите области в живота си през изминалите дни, но трябва да бъдем подготвени за това, че през предстоящата седмица можем да срещнем всевъзможни препятствия, а упорството по повод инициативи, които видимо не срещат подкрепата на съдбата, вероятно ще привлича допълнителни неблагоприятни обстоятелства. А те от своя страна биха могли да повлекат след себе си още по-големи загуби.

В първата половина от седмицата, новините за финансови загуби, банкрути и фалити, както и съпътстващите ги оставки на ключови фигури, ще бъдат нещо обичайно и закономерно следствие на отложени в миналото радикални действия. Все по-осезаема ще става и тънката граница между политика и икономика, като често политически решения ще пораждат резки колебания на финансовите пазари, както и обратното - липсата на стабилна фискална основа, би могла да разклати политическата стабилност, дори и там, където властта не подлежи на коментар. Със сигурност, седмицата ще бъде изчерпваща по отношение както на финансовите, така и на моралните ресурси, а всички ще преминем през своеобразен изпит по воля, характер и етични ценности.

Няма да минем и без обичайните за Уран и Плутон нестабилност в обществото, неочаквани политически решения, срив или отказ от постигнати уговорки и споразумения, и повишена опасност от мащабни аварии и катастрофи. Но пък и възможността рязко и окончателно да разсечем възлите на съществуващи ограничения и да се избавим от тежестта на неблагоприятни обстоятелства, чрез радикални постъпки и решения, не е за подценяване. Следва да имаме предвид обаче, че невъздържаното поведение и необмислените решения сега действително могат да оставят траен отпечатък върху живота, авторитета и репутацията ни.

Периода категорично не е подходящ за стартиране на бизнес проекти и важни житейски начинания. Особено, ако ви липсват достатъчно ресурси и разчитате на помощ от вън, или удачно стечение на обстоятелствата. Деловите съдружия и партньорства също са изключително уязвими, като при това съществува риск по - скоро да загубите, отколкото да спечелите от новото си бизнес начинание или новото си съдружие. Дългосрочната тенденция съвсем не е многообещаваща, но би било разумно да отложите важните делови и лични начинания, както и по-големите покупки за следващата седмица, когато някои ограничения ще отпаднат, а и ще можем да разчитаме на възходящата енергия на новолунието.

Търпението и дипломатичността са огромния дефицит на тази седмица, поради което си струва да се замислим преди да навлезем в открита конфронтация с важни за живота ни хора. От друга, страна именно поради тяхната липса много противоречия ще изплуват на повърхността не само в личните и деловите, но и в обществените и международните взаимоотношения. И въпреки повишения тон, можем да разчитаме че разговорите ще протичат прямо и открито, което в крайна сметка вероятно ще разплете някои сложни и създаващи до момента твърде големи ограничения възли. Дали това е лъжица за всяка уста, ще преценяваме пост фактум. Съвсем реалистична е възможността обаче, предстоящото новолуние наистина да ни позволи или да ни прикани да отворм нова страница в живота си. Надявам се по-успешна за всички.