Ретрограден Меркурий - Инструкции за безопасно ползване

Хороскоп

16-02-2013, 08:08

Снимка:

N/A

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Ретроградните периоди на Меркурий са може би най-често коментираното и обсъждано астрологично събитие. И съвсем с основание - има поне две причини за това:


1. Меркурий е ретрограден поне три пъти в годината- достатъчно често, за да му се обърне специално внимание

2. В качеството си на небесния вестител, периодите на неговото ретроградно движение, създават сериозни смущения в поднебесния свят и често буквално парализират цели области на човешката дейност, като например пътуванията или преноса на данни. Малкия фокусник има властта, а вероятно и причина да блокира пътищата, да срине комуникационните системи, да провали важни международни преговори или просто да ни върне там, където сме  смятали че отдавна вече нямаме работа.

Архетипно и митологично, Хермес е единственото същество сред боговете и хората, което може да се движи свободно в трите нива на съществуване, респективно трите царства - Подземното, Земното и Небесното. Заради тази си привилегия, той е добре дошъл навсякъде. Как иначе? нали всеки, бил той Бог или Човек има нужда обменя информация с другите недостъпни за него нива. Пак заради това вероятно, често той си позволява малки шеги и откровени пакости - така е като заживееш със съзнанието че си незаменим. Но моля, поставете се на негово място! Представете си, че постоянно ви звънят по телефона и ви дават задачи и нареждания, затрупват ви послания и новини които спешно, ако може за вчера, трябва да предадете нататък. А Боговете са капризни същества и не рядко съобщенията им си противоречат, а и често променят волята си още преди писмото да е стигнало до получателя си. Те воюват помежду си, правят се малки номерца и също като нас хората биха дали цяло състояние, плюс някое царство с бонус най-личната му хубавица, само за да надникнат в торбичката на Хермес. Безбройни са изпитанията и изкушенията, на които палавия вестоносец е подложен и често едва сварва да смогне с доставките, да изпълни противоречиви нареждания и да разгласи на всеослушание несъвместими заповеди по начин, който да бъде еднакво угоден и разбираем за всеки заинтересован. На не-заинтересованите също -ей така , да си знаят, а и нали всички имаме равно право на информация. Ловкостта и хитростта, които са му присъщи, понякога се оказват недостатъчни и често самия той се обърква притиснат от необходимостта да бъде навсякъде и да услужи на всички. Затова му се налага да се върне и да въведе ред, да внесе уточнения и да достави пропуснати в бързината съобщения.

Реално, ефектът на ретроградността, възниква в резултат на различната скорост, с която Земята и Меркурий обикалят около Слънцето. Тъй като Меркурий се движи много по-бързо от Земята, в един момент, от геоцентрична перспектива, т.е за земния наблюдател изглежда, че планетата забавя хода си, спира и започва да се движи обратно, по пътя който вече е изминала. Това се случва малко преди /прибл.10 дни/ долния съвпад на Меркурий и Слънцето, когато трите космични тела- Земята, Меркурий и Слънцето застанат на една линя, при което Меркурий е между Земята и Слънцето. Още толкова дни са необходими на двете планети да изминат разстоянието, което възстановява нормалната видимост и перспектива. Разбира се планетата всъщност не сменя посоката си на движение, но за нас изглежда, че тя рязко набива спирачки, връща се назад и повтаря пътя който вече е изминала.

В астрологичен контекст, Меркурий се свързва с мисленето и комуникациите, интелекта, възприемането и обработката на информацията. Той определя темите и характера на общуването, а пътя му по зодиака и обмена, който осъществява с останалите планети определят условията, при които протича този обмен - в разбирателството или в хаос. Заради прякото си отношение към комуникациите, под негово въздействие попадат търговията и транспорта, както и договорните отношения. И понеже винаги влияе на преценките ни, на практика има отношение към цялото ни ежедневие и всички решения, които вземаме под въздействие на анализа на обективните факти и информацията с която разполагаме. Когато Меркурий спре и обърне своето видимо движение всички процеси, които са му подвластни, като че ли внезапно спират и забуксуват, след което в продължение на около три седмици се намират в постоянен хаос и безредие. Често тези привидни на глед смущения целят да поправят допуснати грешки или погрешно направени изводи и преценки, да изчистят информационните излишъци и да пригодят мисловните ни конструкции и реакции към обективната реалност. Това обаче, става ясно едва след като Меркурий отново достигне онази точка, в която е спрял движението си и се е върнал към миналото. Така близо месец и половина се лутаме между истина и неистина, възможно и невъзможно.

Затова обичайната препоръка е временно да оттеглим вниманието си от нови инициативи и проекти. Да завършим започнатото в ретроградния период ще се окаже повече от сложно, по ред независещи от нас причини и обикновено делата, започнати през тези три седмици остават недовършени. Установените договорки, преценките и изводите,  не са окончателни и подлежат на преразглеждане, след като всички обстоятелства и факти станат известни месец и половина след началото на ретроградния период.

Не бива да възлагаме големи очаквания и на контактите възникнали през този период. Независимо дали става дума за делови, приятелски или романтични познанства, скоро след като Меркурий достигне точката, в която е прекъснал обичайното си движение, новите ни познайници обикновено се оказват безинтересни и скучни. Закономерно, в този период старите връзки и познанства носят повече полза и удоволствие отколкото нововъзникналите.

От езотерична гледна точка, това е период на връщане в миналото, обръщане на вътре, забавяне с цел усвояване на натрупания опит и пренареждане на мисловните конструкции в следствие на настъпили вече изменения на ментално и психично ниво. Подобно на Хермес и ние забързани в ежедневието, често пропускаме да забележим както важни подробности в обективната реалност, така и настъпили вече изменения в мисленето и съзнанието си. Тъй като ретроградността е феномен произтичащ от цикълът на планетите спрямо Слънцето, тя има ключово отношение към осъзнаването и съзнателната проява на Аз-а в следствие от него.

И така какви препятствия и предизвикателства отправят към нас трите седмици, в които Меркурий е ретрограден?

Периодът е неблагоприятен за начало на важни преговори, за оформяне и подписване на договори от всякакъв характер, включително и брачни. По правило, договорите подписани в този период в последствие подлежат на преразглеждане. Пътуванията и командировките също няма да оправдаят очакванията. В дните когато Меркурий е стационарен, т.е спира движението си и престоява на едно място няколко дни обикновено настъпва колапс в транспортната система - отменят се полети и курсове, разписанията не се спазват и обстановката по пътищата е подчертано напрегната. Често причина за това могат да бъдат влошени метеорологични условия, както и мащабни аварии и инциденти, особено когато Меркурий има взаимодействие с Марс, Сатурн, Уран, Нептун или Плутон.

Дейности, инициирани в дните преди ретроградната фаза започват да буксуват, а резултатите от тях добиват характер на неопределеност. Постъпването на нова работа и смяната на дейността също са неуместни и обикновено в последствие носят разочароващи резултати.
Постарайте се да бъдете максимално внимателни когато става въпрос за покупко-продажби, особено на имущество и скъпи предмети. Ретроградния Меркурий създава благоприятна среда за крадци и мошеници от всякакъв вид. Лъжите и илюзиите са част от инструментариума на изобретателния Хермес и недобронамерените личности много успешно се възползват от него, особено в този объркващ период.

Техническите средства свързани с обмена и предаването на информация, включително и транспортните обичайно дефектират, което води до временен престой в работата с тях, а често и до аварии засягащи големи системи и групи хора. Категорично това не е време за покупка на автомобил, офис техника и средства за комуникация. Скрити дефекти и неправилна преценка за евентуалните ползи от новата придобивка могат в последствие да ви лишат от възможността и удоволствието да я ползвате.

Повреждането и загубата на данни, файлове, писма и съобщения е нещо съвсем обичайно за този период. Грешки при оформяне на документи, отчетна и аналитична информация също. Разумно е да направите копие на важните файлове и документи и да изисквате потвърждение за получаването на изпратената поща.

Периодът категорично не е подходящ и за обучение, особено в нови сфери на познанието. Работата е там че способността ни за възприемане и бързината с която усвояваме информацията зависи от скоростта с която се движи Меркурий и мястото където той се намира.

Много думи се изговарят и изписват през периода на ретроградната фаза на Меркурий. Информацията която те предават обаче, често или е напълно грешна или се възприема неправилно. Ефектът на "разваления телефон" често създава заплетени ситуации и става добра среда за клюки и интриги.

Презентациите, рекламата, откриването на магазини и търговски предприятия няма да оправадят очакванията-в най-добрия случай ефектът ще бъде нулев. Такъв ще бъде и резултатът от стартирането на медийни кампании и проекти, издателска дейност и образователни инициативи, учредяването на фирми, обществени дебати.

Как да се предпазите от грешки?

Важно е да имате едно на ум и да изчакате фактите да потвърдят получената информация. Въздържайте се също така от обещания - ще ви бъде трудно да изпълните поетите ангажименти. Не възлагайте големи надежди и не си правете планове въз основа на онова, в което другите ви уверяват и ви обещават. Не започвайте нищо ново, освен когато новото е добре познато и незавършено старо. Това касае и взаимоотношенията. Отложете пътуванията, освен ако те не целят завръщане към места и срещи с хора от миналото ви. Отложете също скъпите покупки и мащабните инвестиции. Придобивките ви вероятно ще имат скрити дефекти, които ще станат видими едва след като Меркурий достигне точката в която е станал ретрограден. Това е особено важно при покупка на съобщителна техника и транспортни средства. Избягвайте подписването на договори и оформянето на документи, под които поставяте подписа си.

За какво можем да използваме трите седмици през които Меркурий е ретрограден?

През този период получаваме възможност да се върнем към стари и незавършени дела и проекти, да се посветим на детайлите по тях или да свършим онова което сме отложили по една или друга причина. Най после можем да подредим разпиляната информация, бележки, документи, да се посветим на задълбочена писмена дейност, да преписваме, редактираме и дооформяме създадени в миналото текстове, да прочетем онова, за което в забързания делник не намираме време.

 -За хората с творчески интереси и професии, този период може да бъде много ползотворен. Той може да донесе нови идеи за въплъщение в незавършени образи и сюжети, да вдъхне нов живот в изоствени в миналото проекти или да придаде завършеност на концепции, които до момента не са имали ясни очертания.

-В деловия живот това е време за задълбочена работа по обмисляне и обсъждане на детайли по идеи, чиято реализация предстои в бъдеще, корекции и отстраняване на допуснати в миналото пропуски в документите и организацията на работата.

-Анализирайте пропуснатото, преразгледайте миналото, търсете скритите закономерности и повтарящите се модели, осъзнайте грешките и усвоете опита от тях. Периодът е изключително подходящ за ретроспекция и самоанализ, работа с емоциите и мисловните модели, посещение при психолог, преосмисляне на опита, усвояване на нови духовни практики и съзнателно самоусъвършенстване.

-В социален аспект връщането на Меркурий , създава предпоставки за възстановяване на стари връзки и приятелства, изчистване на недоразумения от миналото и изясняване на заплетени ситуации. Що се отнася до романтичните отношения това е възможност да вникнете в скритите причини в поведението и мотивите на настоящи и бивши партньори, да споделите премълчаното и да възстановите доверието и хармонията.

В заключение искам да подчертая, ретроградността както на Меркурий, така и на останалите планети, не е наказателна акция имаща за цел безпричинно да обърка живота ни, поставяйки фатални препятствия пред нас. Този ефект обикновено произтича от човешкото упорство и нежелание за съобразяване и снихронизация на естествените цикли на природата, подчинени на движението навътре-навън, респ. активност-пасивност. Целта е преминаването в едно по-пасивно, интровертно състояние и пренасочване на вниманието към вътрешния свят, идеите, мислите и впечатленията. Така планетите ни подсказват как да живеем в хармония с космическите принципи, учат ни на търпение и ни помагат да осъзнаем, че за всяко нещо си има точното време е и точното място. Основната задача на този феномен е да ни даде възможност и да ни подтикне да преосмислим съществуващите ситуации, за да се предпазим от грешки с необратими последствия; да намерим решения и възможности, които прибързаността и придържането към стереотипи пречат да видим; да се уверим още веднъж в актуалността на целите, които си поставяме и да подготвим почвата за резултатни действия в бъдеще. Ретроградния Меркурий ни дава възможност да вникнем в същността на своите и чуждите мотиви и да преценим до колко ефективно и разумно изразходваме умствената си енергия. А съзнателното пренасочване на умствената енергия обезпечава бъдещия ни прогрес.
И не на последно място този пъргав небесен посланик също се нуждае от почивка - Моля, не му се сърдете!