Борисов: ”Южен поток” върви към провал заради БСП и ДПС

Проектът "Южен поток" върви към провал заради управляващите партии

Лидерът на ГЕРБ коментира, че проектът "Южен поток" върви към провал заради управляващите партии. Той отново поиска оставка на Орешарски, тъй като вече нямало парламентарно мнозинство, което да подкрепя кабинета.

Бившият премиер изтъкна по време на посещението си във Велико Търново, че проектът "Южен поток" върви към провал, защото БСП и ДПС не са се разбрали "коя фирма да открадне парите".

"Преди три дни е трябвало да има първа копка на „Южен поток”.

Г-н Станишев, защо това не се е случило?", попита Борисов.

По думите му така се е случило и с автомагистрала "Тракия". "Като не могат да се разберат какво да откраднат, блокират проекта" - посочи той и уточни, че проектът е блокиран по тази причина.

По-късно във Фейсбук лидерът на  ГЕРБ посочи, че "Южен поток"  е бил най-големият проект на БСП в предизборната кампания.

"Г-н Станишев, защо този проект върви към провал, какво и с кого не се разбрахте? Защо едновременно мамите и Брюксел, и Москва, каква става? Много е удобно да вземеш 1 млрд. заем и да кажеш ще дам малко на майките, малко на пенсионерите и вижте аз каква благородна дама съм, а в същото време да убиваш държава. Лъжите им почват да лъсват", писа в социалната мрежа Борисов.

За АЕЦ "Белене"

Според него външният министър Кристиан Вигенин е казал в САЩ, че ще бъде построен седми реактор на АЕЦ"Козлодуй". "Това означава, че единият реактор от Белене е пръхвърлен в Козлодуй и АЕЦ "Белене" няма да се строи", посочи Борисов. Той подчерта във Велико Търново, че това е правилно решение и призова управляващите да го заявят открито, "за да знае и руската страна какво да прави".

Във Фейсбук Борисов допълни: "Те вече единия реактор от „Белене” са го преместили в „Козлодуй”, зачеркнали са проекта. Виждате ли какви лъжци и измамници са? Това са измамници, които лъжат народа и техните симпатизанти. Те няма да строят „Белене”, което е правилно, но лъжат хората. Кой ще изкарате виновен накрая, г-н Станишев?"

"Вече няма парламент"

Във Велико Търново лидерът на ГЕРБ заяви, че "вече няма парламент". Той отбеляза, че с действията си парламентарната група на ГЕРБ е показала, че правителството на Орешарски вече няма парламентарно мнозинство. Той подчерта, че самият Станишев не е дошъл да подкрепи своето правителство като мандатоносител, а 17 депутати от ДПС и БСП не са се регистрирали, което означава бламиране на кабинета.

Според него при тази ситуация Орешарски трябва да подаде оставката.

Подготвят Станишев за еврокомисар

Той уточни, че целта на БСП е правителството да оцелее до евроизборите, за да посочи еврокомисар.

"Най-вероятно самият Станишев иска да стане еврокомисар", посочи Борисов.

За здравната политика

Във Велико Търново председателят на ГЕРБ разгледа новоизградения Център за ранна диагностика на онкологични заболявания на стойност 9 млн. лв., финансиран по ОП "Регионално развитие".

"Искам да призова министъра на здравеопазването да бъде професионалист и да не маха професионалистите, дори да са кадри на ГЕРБ, защото в противен случай става дума за "диктатура, чистка и полицейщина", отбеляза Борисов.

Повод за призива му е решението на министерството на здравеопазването за свикване на ново общо събрание и смяна на д-р Людмил Гецов като изпълнителния директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, което трябва да се състои на 2 октомври.