Шефът на "Газпром" обсъжда "Южен поток" с Орешарски

Очаква се да да бъдат решени окончателно основни въпроси около проекта

Шефът на руската газова компания Газпром Алексей Милер пристига в София за среща с премиера Пламен Орешарски. Oсновната тема на разговора ще бъде довършването на газопровода "Южен поток". На срещата се очаква да бъдат решени окончателно основни въпроси около проекта.

Очаква се цената на тръбата на българска територия да бъде около 3 млрд. евро, като България се е уговорила да не инвестира нищо, но и да не взема транзитни такси в продължение на 15 години.

По план строителството на газопровода трябваше да започне в края на лятото на българска територия, а първите количества газ да постъпят у нас в края на 2015 г. Това все още не може да се случи, защото проектът няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда, нито строително разрешително.

Днешните управляващи заявиха, че проектът закъснява само с месец, но се прави всичко възможно той да се осъществи, защото е обявен за стратегически за страната, предаде БНР.

По проекта "Южен поток" се изграждат напълно нови трасета в България, каза преди година бившият  енергиен министър Делян Добрев. Ползата на България като държава да участва в "Южен поток" според него е в това, че страната става акционер и ще получава транзитни такси.

На работна среща между БЕХ и "Газпром", които притежават по 50% от проектната компания "Южен поток България", бяха договорени някои важни неща за работата по проекта до края на годината, включително е одобрен бюджетът на акционерното дружество за 2013 г. Паралелно с това още на 1 юли започнаха и обществените обсъждания на Оценката за въздействие върху околната среда.Това трябва да стане във всичките 39 общини, през които ще минава тръбата.