Масирана атака: Тегли, тегли, връщай двойно!

Родопчани: Удряме дъното като няма какво да заложим

Ако човек се нуждае спешно от пари, които да получи лесно и на момента, най-бързият начин е да заложи нещо", коментират голяма част от родопчаните, изпадали в нуждата от спешен заем. „В заложните къщи не те разпитват, не ти искат доход, не те разиграват и не те унижават като банките. Правилата са ясни: залагаш нещо, получаваш веднага сумата", разказват хора, които често прибягват до услугите на заложните къщи. Ако не върнеш заема залогът остава, пише rodopismolian.blogspot.com.

В заложните къщи: До 40% от цената на заложеното, но… спокоен кредит

Става така, че с тези бързи кредити ти одират кожата и може да ти докарат и инфаркт, споделят опарили се. Факт е, че заплатите са малки, че парите не стигат, а разходите нарастват. Затова хората предпочитат да търсят услугите на заложните къщи. В смолянските се залага предимно злато, бяла и черна техника. Къщите действат на следния принцип - вземат стоката и дават на клиента обикновено около 40 % от стойността й, никога обаче над 50. Цената се определя там. Между заложната къща и клиента се подписва договор. Има стандартни бланки, които се попълват. В тях се записват всички условия и паспортните данни на залагащия. Върху документа има подпис,  печат и са описани всички подробности. Размерът на месечната лихва е 3 %, а на начислените такси 17%. Плаща се в брой. При предсрочно погасяване е упоменато, че заемателят дължи само лихвите и таксите, за които е ползвал заема. Възможност за просрочване на заема се допуска за не повече от 7 седем работни дни след датата на падежа. В повечето случаи заемът трябва да се изплати след един месец заедно с лихвата. Има вариант, при който, ако клиентът не успее да върне парите, срокът да бъде удължен с още един или повече месеци, като обаче се плаща лихвата за всеки от тях. Ако връщането на заема закъснее с няколко дни, от заложната къща имат право да си приберат стоката.

Собственик на заложна къща в Смолян обяснява, че до крайната мярка-продажба на заложената вещ прибягват ако не се спазят разпоредбите от Наредбата за дейността на заложните къщи. Много често те се разбират с клиентите да се удължи срока, да внесат една част от сумата и други уговорки. Така, че те не бързат веднага да продават заложеното. Крадени вещи не се приемат, изисква се гаранционна карта за бялата и черната техника. Заложеното се опакова и се пази, обяви собственикът. По думите му най-много се залагат златни бижута, лаптопи, мобилни телефони, таблети и др.

За какво ми е този пръстен като ми трябват спешно пари. Времето е такова, че не трябва да живееш със спомени и сантименти, а с настоящето", категорична е смолянчанка, клиент на заложна къща.

Услуга за средната класа

Услугите на заложните къщи ползват хора от средната класа, а и по-бедни. Хората са готови да се разделят вещи и техника, за да посрещнат нуждите си. Идват и от селата на община Смолян, като залагат злато, останало като спомен от поколение на поколениеНа такъв един отруден човек бе обяснено, че лично трябва да дойде да си вземе заложеното като погаси заема. Той пита не може ли някой близък, но отговорът е че лично трябва да дойде. Тогава мъжът упълномощи свой близък, за да не плаща пари за пътни отново.

„Няма я вече тази лоша слава на заложните къщи. Правилата са регламентирани, подлежим на проверки", коментира друг собственик в областния град. „Факт е, че хората ни предпочитат, защото веднага получават парите си след като се подготвят документите, трябва да носят личната си карта и гаранционна карта на това, което ще се заложи", подчерта търговецът.

Хората са толкова притиснати от безпаричието, че вече не се интересуват има ли далавери, няма ли, кой колко печели от цялата дейност. Тях ги интересува да си посрещнат моментните нужди от средства, дори и да се простят с някоя вещ. Лошото е ако няма какво заложиш, коментират хората.