Роби на дълга или на тарикатите

По-добре млад, здрав и богат, отколкото стар, болен и беден

В България за съжаление няма много хора, които безусловно се определят в първата категория. Затова те правят всичко възможно, за да компенсират. Хвърлят пари, за да спасят младостта и здравето си и да демонстрират благосъстояние със собствен апартамент и скъпа кола. Голяма част от тях надскачат възможностите си и притискани от консуматорските правила на обществото, задлъжняват за дълго. Те балансират бюджета си на ръба, подобно на сънародниците си, които формират огромната група на работещи бедни и на безработни, пише в."Труд".

Както се казва в рекламата на една банка, животът е низ от върхове и спадове. И добре пресметнатият риск от решението да теглиш кредит за жилище или да вземеш нова кола на лизинг, също може да доведе семейството ти до фалит.

Да вземеш на босия цървулите

За разлика от фирмите обаче човек не може да обяви, че е неплатежоспособен и да започне живота си на чисто. Потребителският фалит е реалност в много държави и отдавна се обсъжда, че трябва да бъде въведен и у нас. В повечето случаи обаче се оказва, че такава скъпа съдебна процедура би се водила само за да се вземат на босия цървулите.

Затова депутатът от ГЕРБ Емил Радев роди идеята за дълговете на гражданите да се въведе абсолютна давност от 10 години и тя взе, че се хареса на управляващите от БСП и ДПС.

Тя променя основни правни принципи, работили в България повече от 60 години, и както каза юристът от левицата Янаки Стоилов, те не трябва да се пререшават за 60 минути.
За промяната има много аргументи, но те трябва да бъдат претеглени внимателно. Първият е, че настоящата ситуация е нетърпима за критичен брой от хората у нас. В момента, стига периодично да предприема действие по събиране на дълга, кредиторът може на практика до живот да си търси парите от длъжника. През това време сумата набъбва от големите лихви за просрочието. На това се противопоставя тезата, че всеки трябва да си плаща дълговете и че няма нищо по-естествено от това човек да си търси до последно парите, които някой му дължи.

Нещо повече - съдебната ни система позволява делата да се точат с години и да дадеш на мошениците хоризонт от 10 години, до който да протакат плащането, граничи с престъпление спрямо добросъвестните длъжници. Този срок дори може да насърчи за подобни тарикатлъци и хора, които в момента от страх да не ги гонят до смъртта им за дългове, предпочитат да си плащат.

Но както казахме, животът е изключително богат на ситуации. Ето една: длъжник по ипотечен кредит за 80 000 лв. спира да плаща и банката - напълно в правото си - му взема апартамента. Съдебен изпълнител го продава за 65 000 лв. и се оказва, че човекът продължава да дължи 15 000 лв. Той няма друг имот, загубил е и работата си и няма как да удържат пари от заплатата му. Сега няма никаква законова пречка банката да продължи да търси парите си от длъжника с десетилетия.

Спасение в сивата икономика

Да приемем, че на нашия герой все пак му се усмихва щастието и си намира работа. Дали няма да предпочете да взема заплатата си на ръка и да се осигурява на много ниска сума, за да скрие повечето пари от банката? Излиза, че самото съществуване на вечните длъжници е стимул за сивата икономика.

Нека да поразсъждаваме как ще се отрази давността на плащането на сметките за парно например. На теория давността за тях е 3 години, но човек може да откаже да плати, позовавайки се на нея само ако след изтичането на тези 3 години "Топлофикация" за първи път му е завела дело. Направи ли го преди това обаче, започват да текат нови 3 години. Едната теза е, че 10 години абсолютен срок на дълга ще увеличи броя на потребителите, които няма да си плащат и просто ще чакат.

Но щом имаш парно, значи имаш и имот, който отопляваш и ще е меко казано глупаво да го загубиш, като нарочно не се издължаваш на "Топлофикация". Така че не би трябвало да се случи нищо страшно за "любимите" ни монополисти. От друга страна, не малко хора топлят единственото си жилище, а по закон то е несеквестируемо, т.е. не може да им бъде отнето заради дълг. И нищо не им пречи с години да не плащат, защото най-много да им спрат парното, но дотогава ще са се топлили безплатно. И пак, от друга страна, тази перспектива пък може да накара "Топлофикация" да предлага на закъсалите си потребители по-изгодни условия за разсрочване на задълженията (за тях давността от 10 години няма да важи).

Можем да даваме още "за" и "против", но че нещо трябва да се промени, доказва фактът, че най-голямата агенция за имоти у нас се казва Камара на частните съдебни изпълнители. Докато четете този текст, тя продава 4162 апартамента и къщи на хора, които не си плащат дълговете. Да не говорим за колите, телевизорите, компютрите и за запорираните заплати.

Римляните са казали, че малкият дълг създава длъжници, а големият - врагове. Вечният дълг обаче създава роби. Да се чуди човек коя злина да избере - вечното робство или да е жертва на тарикатите.

 

Павлина Желева, в."Труд"