Масово теглим заеми между 20 и 40 хил. евро

Архив Бургас

12-03-2012, 10:25

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Търсенето на "бързи" кредити се увеличава в период на криза и отпускането на кредит до 1 час във всички случаи означава поемане на по-голям риск,

Българите масово искат да теглят заеми между 20 и 40 хил. евро.

Търсенето на кредити в по-голям размер е нараснало спрямо 2011 г., пише „Новинар”, като цитира изпълнителния директор на "Кредит център" Тихомир Тошев.

"Общо взето можем да кажем, че за първите два месеца на годината търсенето на кредити над 100 000 евро е нараснало в сравнение с първите два месеца на миналата година", заяви Тошев. Като цяло 90 на сто от кредитополучателите продължават да предпочитат по-малко задлъжняване и съответно да търсят по-малки по обем кредити.

В големите градове цифрите са по-близо до горната граница, а в по-малките слизат до 20 000 евро", допълни експертът.

При потребителите, които купуват жилища пък водещото, освен необходимостта от дом, е и това сделката да е възможно най-изгодна. Търсенето на "бързи" кредити се увеличава в период на криза и отпускането на кредит до 1 час във всички случаи означава поемане на по-голям риск, а освен това такива кредити са със значително оскъпяване.

През последната година българите са се образовали по отношение на т. нар. "бързи кредити" и тези, които все пак прибягват до тях са наясно, че те са значително по-скъпи и трябва да бъдат върнати в максимално кратък срок.

Още не е ясно какво ще реши в крайна сметка Министерството на финансите в инициативата си тези кредити до 400 лева да влязат в регулация, тъй като в момента Законът за потребителския кредит не обхваща суми под 400 лева. Браншът пък не е съгласен с това, защото смята, че така ще се утежни процедурата по отпускането.