Бежанци спят в коридори на походни легла

Бежанският център в “Овча купел” в столицата е препълнен

Центърът е така препълнен, че дори в коридорите са сложени походни легла, пише “Труд”. 

Стотици граждани на Иран и Сирия излязоха на улицата в нощта срещу петък и настояха да получат статут на бежанци. Скандиранията им държаха почти цяла нощ будни хората от квартала и се наложи да бъдат усмирени от полиция. Бунтът е, защото протестиращите стоят от години в този лагер и без да получат легален статут, не могат да работят и да се ползват от почти всички права на българските граждани. Хората от общежитието се заканиха да продължат с демонстрациите.

В центровете на МВР в Любимец и Бусманци, в които се настаняват нелегално влезлите у нас, пък се задържат хора, докато се освободят места в сградите на Държавната агенция за бежанците, алармираха правозащитници. Лагерите на ДАБ са препълнени. Почти навсякъде новодошлите се настаняват на походни легла.

“Към днешна дата настанените в центровете на Държавната агенция по бежанците са 1600 души, а на външен адрес са настанени 1500 души. 230 от тях са без документи”, съобщи шефът на ДАБ Никола Казаков пред БНР. До дни в София трябва да отвори още един център за 350 души, където ще има и училище. Вицепремиерът Цветлин Йовчев съобщи, че МВР има възможност за настаняване на около 1000 души в момента. Той увери, че засега сигналите за терористични заплахи били твърде общи.

Българският Червен кръст вчера отвори сметка за дарения на бежанците: BG06UNCR76301000030265 UNCRBGSF. Десетки българи също започнаха свои кампании. В петък вечерта журналисти в София събираха дрехи, обувки, играчки и домакински пособия за настанените в транзитния център в Пъстрогор.

Фейсбук групата “Приятели на бежанците”, чиито членове също събират помощи, нарасна с 271 души за ден. Те ще помагат на центъра в с. Баня, който е най-отдалечен от големи градове. Един от организаторите на акциите Борислав Димитров обясни, че хората се нуждаят от храни, памперси и адаптирани млека за децата, зимни дрехи и обувки. В Баня проблем е и медицинската помощ, тъй като селото е на 30 мин от Нова Загора. Димитров се надява на помощ от медици, които да прегледат и да поставят диагнози на хората на място.