Внимание! Опасност от епидемии заради болни бежанци

Болни сирийски бежанци създават опасност от епидемии, тъй като в последно време в тези лагери се откриват редки за нашите географски ширини заболявания, като маларията, например.

За това алармира д-р Димитър Ермов, управител на МБАЛ-Свиленград, съобщава Блиц.

Според д-р Ермов, част от бежанците, които минават нелегално през границата идват болни и веднага се настаняват за лечение. Всяка вечер през границата преминават по 50 души, 40 от които са сирийци, твърди медикът. Двата центъра отдавна се препълнени, а вълната от бежанци не спира.

Сериозна заплаха са не само бежанците от Сирия, а и тези от Мали и Судан. Те са предимно млади мъже и търсят любов в циганското гето още повече, че гладни ромки непрекъснато ги примамват в гетото. А става въпрос за бежанци, които са от меката на СПИН-а – Судан и Мали.

Комисар Йотко Андреев, шеф на „Специални домове за временно настаняване на чужденците” в дирекция „Миграция” към МВР също потвърди сериозността на проблема в лагерите за бежанци. Тези хора наистина са заплашени с епидемии заради пренаселеността и поради това, че много от бежанците пристигат със сериозни здравословни проблеми.

Не всички могат веднага да се настанят в болницата, въпреки, че медицинското им обслужване се заплаща от държавата. Според последната справка от 5 до 12 т.м. през българо-турската граница са преминали 460 нелегални от които 337 от Сирия.

От МВР се подготвят нови обекти за посрещането на вълната от бежанци от БЧК имат готовност да стартират кампания за набиране на помощи за пристигащите бежанци. Издръжката на всеки чужденец струва 1 100 лева на месец. Толкова, колкото един български пенсионер от средна ръка получава за 7 месеца.