Двойно скачи броят на бежанците в България

Над 3100 души са се опитали да влязат нелегално през българско-турската граница за година

Потокът от сирийски бежанци към България се е увеличил двойно в сравнение с миналата година. За криза в момента не може да се говори, но страната ни трябва да се подготви, призовават от ООН.

Два милиона сирийци са напуснали страната си от началото на конфликта досега. Един млн. от тези бежанци са деца, а 750 000 от тях са на възраст под 11 години, обяви пред БНР Борис Чеширков, който работи в българския офис на Върховния комисариат на ООН за бежанците. "Отделно от тях над 2,5 млн. сирийци са вътрешно разселени в своята страна, което означава, че те де факто са бежанци, само че не са пресекли международна граница. Каква част от тях би решила да напусне държавата в бъдеще, ако ескалира конфликтът, не можем да кажем със сигурност", допълни той.

Най-често напускащите границите на Сирия се насочват към Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. Все повече отиват в Европа, най-често в Германия и Швеция. Засега към България за бежанска вълна не може да се говори, но ако се случи, страната ни няма къде да настани такива хора, заяви Чеширков.

Директорът на Гранична полиция главен комисар Захарин Пенов пък обяви, че от началото на годината над 3100 души са се опитали да влязат нелегално през българско-турската граница. Основно сирийските граждани споделят, че причината е кризата в Сирия, ситуацията в тази страна и основната част от тях декларират желанието да потърсят закрила именно в нашата страна.

От началото на тази година в страната ни от Сирия са пристигнали 900 души с
децата си. Те са настанени в центровете на Държавната агенция на бежанците и за тях се се грижи Българският червен кръст. Това заяви пред БНР Мариана Стоянова, директор на бежанската служба. Тя допълни, че основното, с което имат възможност да помагат са консултации и улеснение на техния достъп до медицинска помощ, записване на децата в училище, изучаване на български език, практическа ориентация за това какви са техните права и задължения в България, докато им бъде предоставен статут.


Според ресурса БЧК в определени индивидуални случаи предоставя хуманитарна помощ. За съжаление, капацитетът на приемателните центрове е напълно запълнен и буквално се налага семейства от по 9-10 човека да живеят в една стая, обясни Стоянова.


Тя сподели, че това, което ги притеснява е нарастващият брой на непридружените непълнолетни деца. Само за първите 7 месеца вече има 78 такива деца.


"Червеният кръст има готовност в случай на нужда, ако се обяви бежанска вълна, да предостави палатки, постелечно облекло, психолози, доброволци, които да помагат, ако се наложи да се прибегне до бежански лагери", каза още Мариана Стоянова.