Милиони бежанци търсят нови домове по света

Свят

19-06-2013, 09:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Залива ни вълна от бежанци

Основната причина за това е войната

Новият доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) сочи, че към днешна дата бежанците и принудително разселените хора са повече в сравнение с всеки друг момент от 1994 насам.

Кризата в Сирия е считана за основен фактор в разселване по света. Годишният доклад на ВКБООН показва, че към края на 2012 повече от 45 милиона души са били разселени, в сравнение с 42.5 милиона в края на 2011 година. Това включва 15.4 милиона бежанци, 937 000 търсещи закрила и 28.8 милиона души, принудени да бягат в границите на собствените си държави.

Основната причина за това остава войната. Цели 55% от всички бежанци, идват от само 5 страни, разтърсвани от войни: Афганистан, Сомалия, Ирак, Сирия и Судан.

Докладът очертава тревожни тенденции в няколко области, една от които е скоростта, с която днес хората са принудително поставени в ситуации на разселване. През 2012 г., 7.6 милиона души биват разселени, 1.1 мил. от тях като бежанци и 6.5 мил. като вътрешно разселени лица. Това означава нов бежанец или вътрешно разселено лице на всеки 4.1 секунди.

Продължава да се задълбочава и разликата между богатите и бедни държави, когато става дума за прием на бежанци. От 10.5 милиона бежанци под мандата на ВКБООН, половината пребивават в страни с БВП под 5000 щатски долара. Като цяло, развиващите се страни приютяват 81% от бежанците по света, в сравнение със 70% преди десет години.

Между 1993 и края на 2012, България е регистрирала общо 21 267 молби за закрила .

Глобалното разселване се изчислява годишно и представлява сумата от ново разселени хора, нерешено разселване и съществуващо решено разследване (цифрата се изважда) – например, хора, завърнали се у дома или на които е разрешено да се заселят за постоянно извън страната си на произход чрез гражданство или друго решение. ВКБООН работи, за да помага на хората, които са принудително разселени чрез незабавна практическа и хуманитарна помощ, която да облекчи страданието им. Очаква се България да се присъедини към страните, даващи закрила на презаселени лица през 2014. Страната официално изяви желанието си да приеме двадесет бежанци по пилотна програма за презаселване.