Залива ни вълна от бежанци

Има рискове и заплахи за България, предупреди президентът

Миграционният натиск върху България заради военно-политическата обстановка в Близкия изток се засилва. Това съобщи вчера президентът Росен Плевнелиев след
продължилото близо 6 часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност към държавния глава.

Плевнелиев обаче подчерта, че страната ни е взела всички мерки от организационен и технологичен характер за справяне с вълната от бежанци. Уверение за това той е получил и от представителите на правителството.
„В Близкия изток протичат процеси, които са от съществено значение и създават рискове и заплахи за страната”, предупреди още Плевнелиев.

По думите му опасностите са породени от военните действия, ескалацията на съществуващите конфликти и задълбочаването на политическата и етническата радикализации в региона.

Той подчерта, че дипломатическите и икономическите средства за разрешаване на конфликтите не са изчерпани. „От особено значение е разрешаването на кризата в Сирия”, категоричен беше Плевнелиев. Сигурността в Близкия изток пряко зависела и от решаването на израелско-палестинския конфликт.

„Това може да се постигне само по пътя на директните преговори между двете страни”, коментира държавният глава и допълни, че трайна стабилност в държавите в Близкия изток би се установила само чрез продължаване и укрепване на процеса на демократизация.
Президентът отбеляза още, че в целия регион се усилва влиянието на радикалните екстремистки групировки, че продължава изпълнението на ядрената програма на Иран, както и че събитията в Северна Африка също са тревожни.

България трябва да подкрепи международните усилия за стабилизиране на Близкия изток”, категоричен беше Плевнелиев. По думите му страната ни заедно с ЕС ще продължи да работи усилено, за да съдейства за демократичните промени в региона.
На заседанието на КСНС властта е очертала сценариите за развитие на кризата. Били са обсъдени и мерки, предложени от държавните институции, за справяне с евентуалните заплахи за страната.