Йовчев недоумява как може да бъде върната част от актуализацията

Вътрешният министър е изненадан и от твърденията, че "едва ли не са подценени възможностите на приходните агенции"

Ветото е концесионно право на държавния глава и той носи изцяло отговорността за решението си. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев в коментар за ветото, което вчера Росен Плевнелиев наложи за актуализацията на Бюджет 2013. "Ако трябва да коментирам, има няколко неща, които за мен действително будят недоумение”, допълни той. "Първо не разбирам как може да бъде върната само част от актуализация на бюджета. Бюджетът представлява един счетоводен баланс на приходите и разходите на държавата за определен период от време и изваждането на една част от него нарушава този баланс", каза вицепремиерът.
Той посочи, че на второ място е изненадан от "твърдения в посока, че едва ли не са подценени възможностите на приходните агенции".
"Ние имаме няколкократни констатации, че е силно надценена възможността за растеж на БВП – около два пъти. Приходните агенции – не създават пари, те могат да събират данъци и такси от произведени и реализирани стоки и услуги. Ако такива стоки и услуги не са произведени тези пари просто ги няма, няма как да бъдат събрани", заяви Йовчев. Той каза, че ако няма доверие в оценките на правителството, то служебният министър на финансите в правителството, назначено от президента, даде своето становище, че прогнозата за ръст на БВП е силно надценена.

"Последиците от ветото ще са, че правителството няма да може да се разплати с бизнеса и най-много ще пострадат малките и средни предприятия", каза още вътрешният министър. По думите му - няма да бъдат реализирани проектите за повишаване на заетостта и няма да бъдат подпомогнати социално най-уязвимите хора.