Очаквано, Плевнелиев наложи частично вето

Политика

07-08-2013, 14:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът върна за преразглеждане текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет

Подписах указ, с който връщам за повторно разглеждане в парламента някои текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет.

Това каза на брифинг в президентството държавният глава Росен Плевнелиев.

"Уважавам правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение", заяви държавният глава.

Той посочи, че наложеното вето е частично и връща за повторно разглеждане текстове за приходите, разходите и предвидения нов дълг.

Президентът подкрепя отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи.
"По време на политическите консултации обърнах внимание на партиите, че са поели конкретни ангажименти към избирателите и това не са празни приказки, които удобно забравяме след изборите. Митническата администрация и НАП месец и половина са в непълно ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация. Очаквам правителството да подобри работата на приходните администрации", отбеляза Плевнелиев.

Той посочи, че в частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи.

"Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите", обясни държавният глава.

Росен Плевнелиев подкрепя тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. По думите му обаче не само държавата, но и общините са важни.

"Те дължат много повече. Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините. Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса", подчерта президентът.

Води се кампания за очерняне на държавния глава. Ще понеса всичко в името на хората, каза още Росен Плевнелиев. "Много чух и видях през тези седмици. Тази кампания има разумно обяснение. Разбрах, че имам три любовници, каквито нямам. Разбрах, че съм ощетил немските си партньори, а с тях съм в прекрасни отношения. Разбирам, че съм тъмната сянка, която е изплувала зад някакви сделки и интереси в пенсионния сектор в България. Искам да заявя категорично, че съм против 2 млрд. лв. на българските пенсионери да отидат в една офшорка. Вярвам, че хората виждат и разбират", заяви президентът.

Той каза, че е обещал да организира дебат и по темата за трите големи стълба на българската демокрация, "които днес са болни" – пазарната икономика; медиите и медийната среда; системата за правораздаване.