Евентуалното вето ще обърка сметките на Адемов

Според социалния министър ветото ще забави социалните плащания

Според  министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов налагането на вето върху актуализацията на бюджета ще доведе до нарушаване на ритъма и забавяне на социалните плащания.

В ефира на ТВ7 той уточни, че по Конституция единствено Министерският съвет разполага с правото да внася Закон за държавния бюджет.

Адемов заяви, че има недостиг от 5 млн. лева в приемната грижа, 11 млн. лева за семейните помощи за деца и 21 млн. лева недостиг за изплащане на интеграционни добавки. Той допълни, че ще се търси решение, което да не демотивира хората да се осигуряват на реалните си и високи доходи.

По отношение на възможностите за изплащане на коледни надбавки за пенсионерите Адемов увери, че правителството ще направи всичко възможно това да се случи. По-точна информация обаче ще има в края на годината.

На въпрос относно повишаването на детските надбавки министър Адемов съобщи, че и в момента тече дискусия дали те да се дават на всички майки, или да продължи съществуващият подоходен критерий, тъй като ще трябват около 145 млн. лв. допълнително.

Според Адемов по-важно в момента е да се създават условия на бизнеса за разкриване на нови работни места и това е основната цел на актуализацията на бюджета. "Малкият и среден бизнес са приоритет за правителството, защото там се създава работа за хората, която им осигурява доходи и сигурност", каза Хасан Адемов.