Стойнев иска прозрачност във ВЕИ сектора

Цената на въглищата ще бъде увеличена през 2013 г., обеща икономическият министър

"Трябва да е ясно кой точно стои зад големите проекти за възобновяемите енергийни източници". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той подчерта, че е подготвил доклад в парламента за сектора енергетика, в който ще обърне внимание на големите проекти, които се отнасят за ВЕИ-та.

Енергийният министър определи становището на ДАНС за зелената енергия като доста притеснително.

Според Стойнев за България е изключително важно да се изясни регулаторният режим на проекта "Южен поток".

"Ще следим внимателно разговорите на ниво Европейска комисия – Русия. Закъснението от няколко месеца може да бъде преодоляно", посочи той. Министърът отбеляза, че дерогациите са част от разговори между Европейската комисия и Русия, защото "Южен поток" не е само за България, а преминава още и през Словения, Хърватска и достига до Италия.
Министърът на икономиката и енергетиката обяви, че лично поема ангажимента в периода септември – декември 2013 година въглищата да поскъпнат. По думите му това ще стане  възможно след като ДКЕВР обяви новите цени на електроенергия, падне такса "пренос" и се отпуши износът на електроенергия.
"В продължение на три години, цената на въглищата не е увеличавана, като даже е била намалявана. Цената, на която в момента работят "Мини Марица Изток”, не е нормална и е изкуствено ниска. Така самото предприятие работи на загуба", обясни Драгомир Стойнев и обеща да бъдат предприети необходимите мерки.
Министър заяви, че цената на електроенергията няма да поскъпне както за крайния потребител, така и бизнеса.

Днес Стойнев отличи и младите предприемачи в националния етап от конкурса "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството".
При награждаването министърът на икономиката обяви, че България изостава в насърчаването на предприемаческите инициативи. Според него "роля на държавата е и да облекчи бизнес климата".
Проектът "Етнографски ареален комплекс" на община Златоград и проектът "3Challence" са отличените в конкурса тази година. Те ще се състезават за европейска номинация и награда на европейския етап. Резултати ще бъдат обявени през ноември 2013 г. в Литва. Конкурсът "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството" се организира от ЕК от 2005 година насам. България се включи за първи път през 2010 г.