"Южен поток" остава стратегически проект за страната, заяви Стойнев

Политика

08-07-2013, 15:57

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шефът на "Газпром" обсъжда "Южен поток" с Орешарски

Няма да бъдат харчени парите на данъкоплатците за финансиране

"Южен поток" остава стратегически проект за страната. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, след среща с премиера Пламен Орешарски и председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.

Стойнев обясни, че "Южен поток" ще се финансира на проектен принцип, няма да има държавни гаранции, няма да бъдат харчени парите на българските данъкоплатци.
"Проведена бе работна среща с г-н Милер, относно изграждане на проекта "Южен поток”. Правителството винаги се е водило от един основен принцип – да се отстоява националният интерес както в икономически, регионален, така и в европейски контекст. Водейки се от националния интерес, във всеки разговор, касаещ енергийни проекти, защитаваме този интерес. Уверихме г-н Милер, че "Южен поток" остава стратегически проект за страната”, обясни министър Стойнев.

Той каза, че с проекта ще се даде възможност на десетки хиляди български граждани да намерят работа, ще намали безработицата в региони, където тя е висока.

"Българските инженери ще могат да си намерят работа. Газовите специалисти ще придобият опит в изграждането на един толкова голям стратегически проект не само за България, но и за Европа. Това наистина е проект, който е от национално значение", посочи енергийният министър.

Той каза, че е важно да се установи и регулаторният режим на този проект, тоест конкретен резултат от преговорите на ниво ЕС за Русия.
"Тази година трябва да се ускори работата по него. Министър-председателят възложи допълнителни усилия на административно ниво, тъй като тази година трябва да имаме окончателен подробен устройствен план, окончателна оценка за въздействието върху околната среда, окончателен технически проект и да се кандидатства за разрешение за строеж. Тъй като е имало известно закъснение, ние ще ускорим работата, тъй като за нас е важно да има диверсификация на маршрута за доставки на природен газ", заяви министърът. "Създадена е проектна компания "Южен поток България", където делът на руската и на българската част е 50 на 50. Това ясно показва, че е защитен националният интерес", подчерта той.