Важно разплащането на държавата към бизнеса да става в срок, заяви Стойнев

Политика

26-06-2013, 16:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-важната мярка за следващия програмен период е модернизацията на българското производство

За нас е от изключително значение Oперативната програма "Конкурентоспособност" да работи в полза на бизнеса. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщиха от МИЕ.

Той подчерта, че вече са изплатени задържаните 25 млн. лв. по договори, финансирани от програмата.

За икономиката е изключително важно разплащането на държавата към бизнеса да става в срок, каза още Стойнев. Той припомни и неотложните мерки за подобряване на бизнес средата в България, предложени от правителството.

Концепцията за "Иновации и конкурентоспособност", която ще действа в периода 2014 – 2020 г., ще бъде съгласувана с бизнеса, увери министърът. По думите му - най-важната мярка за следващия програмен период е модернизацията на българското производство.

Според председателя на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев бизнесът в страната има нужда от технологична модернизация, иновации, подкрепа за навлизане на нови пазари и подобряване на енергийната ефективност.

Работодателите са на мнение, че в новата оперативна програма трябва да бъдат подпомагани дейности, които носят стабилни приходи за бизнеса, както и експортно ориентираните отрасли. Те са загрижени и за необходимостта от регулиране на естествените монополи и преструктуриране на останалите.

Това е и наш основен приоритет, каза в отговор Стойнев.

По отношение на изготвянето на предварителна оценка за въздействието на нормативните актове, енергийният министър бе категоричен, че такава практика трябва да съществува. Той подчерта, че такъв механизъм ще бъде изработен заедно с представители на бизнеса в страната, за да се намали административната тежест.

Двете страни постигнаха съгласие за възобновяване дейността на Съвета за икономически растеж, където да бъдат дискутирани важни за развитието на бизнеса въпроси. Те са готови да започнат и диалог по Закона за обществените поръчки, които да направят процедурите по-прозрачни.