Субсидията за партии извън парламента да остане, настоя Цачева

Според ГЕРБ този модел "прави финансирането прозрачно"

ГЕРБ ще предложи запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии.

Това съобщи на пресконференция депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева. Тя извести, че е представен общ доклад по приетите два законопроекта за Закона за политическите партии.

"По доклада на Волен Сидеров народните представители от Коалиция за България са подкрепили отпадането на два текста – извънпарламентарните партии да не получават държавна субсидия и да не могат да ползват държавни и общински офиси за нуждите на партиите. Категорично възразяваме срещу такъв подход, който цели само парламентарно представените партии да получават субсидия, а начинът, по който се финансират в момента партиите, считаме за удачен. Той преодолява задкулисието и непорочните практики на нерегламентирано финансиране под масата", посочи Цачева.
Бившата председателка на Народното събрание заяви, че ГЕРБ ще предложи запазване на субсидиите на извънпарламентарните партии, тъй като този модел "прави финансирането прозрачно и дава възможност на всички политически партии да развиват организационна и политическа дейност".

Същото се отнася и по отношение на запазване на възможността, където общините и държавата разполагат с имоти, да могат да се предоставят на парламентарни и извънпарламентарни партии. Обмисляме да бъде намален размерът на субсидията за извънпарламентарно представените партии. Субсидията бе намалена и в момента тя е 12 лева на глас, подаден от избирател за определена партия. Тъй като тази цифра е обвързана спрямо минималната работна заплата, предвидихме възможността да расте минималната заплата и затова е въведено ограничението не по-висока субсидия от 12 лева, обясни Цецка Цачева.

Във връзка с внесените промени в Изборния кодекс от ГЕРБ, Цачева каза, че партията ще се съобрази с указанията, които Михал Миков е дал.

"Получихме писмо от г-н Миков, който твърди, че не може да индивидуализира предложението ни за промени в Изборния кодекс. Подписите са дадени по азбучен ред. Ще се съобразим с указанията, които ни е дал. Ще номерираме страниците, за да може той да обозначи кои са вносителите", посочи Цачева. "Законопроектът и мотивите са подписани от всички народни представители от цялата група. Няма как всички да стигнем до Народното събрание, за да ги подадем", обясни тя.

Председателката на 41-то Народно събрание сподели, че е изненадана от ниската избирателна активност във Варна, където се проведоха изборите за кмет.

"Изненадана съм от тази ниска избирателна активност. Хората наистина са разочаровани и не очакват дори чрез този легитимен начин – чрез прекия вот подобряване на ситуацията в морския град", заяви Цачева. "Активността във Варна е проблем, който сериозно трябва да бъде обсъден от всички политици. Безспорно, сезонът не е най-подходящ за провеждане на избори. Градът стана символ на февруарските протести. Варна чрез протестите принуди бившия градоначалник да подаде оставка. ГЕРБ през цялото време възприемаше г-н Бозов като независим кандидат. Във вчерашните часове аз разбрах, че кандидатът на БСП се изправя срещу кандидата на ГЕРБ за балотаж. Отново имаме задкулисие под някаква формула, по която опонентите ни са специалисти. Оказа се, че това е кандидатурата на Коалиция за България", обясни Цецка Цачева и поясни,че всички централи ще бъдат активизирани.