Без субсидии за партиите извън парламента, предлагат от Атака

Политика

04-06-2013, 09:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Критерият трябва да бъде парламентарна или не е една партия, смята Павел Шопов

Ние от "Атака" заставаме твърдо зад идеята, че партиите, които не са влезли в парламента, не трябва да получават държавни субсидии. Това каза в ефира на TV7 Павел Шопов.

Шопов обяви още, че е нужна коренна промяна в сегашния закон за политическите партии, в частта му за държавните субсидии.

"Искахме тези промени да бъдат направени още в миналия парламент, но тогавашните управляващи не искаха да променят нищо", допълни Шопов.

Антон Кутев от БСП пък изказа мнение, че държавните субсидии за партиите отиват в партийните структури по места. Въпросът е дали всички партии трябва да бъдат субсидирани или да ги оставим да се издържат самостоятелно, продължи той. Ако оставим партиите на самоиздръжка, те ще се обвържат с бизнеса. Трябва да се прецени, къде е точната граница на това държавата да дава пари на политически партии, заяви Кутев.

Държавната субсидия е въведена през април месец 2005 година. Тогава се проведе голяма обществена дискусия, заяви пък Йордан Цонев от ДПС.

Причината бе държавата да издържа партиите, за да не се обвързват те със сенчестия бизнес. Смисълът на субсидирането е да се изчисти политическата система от връзки с тъмни организации, каза още Цонев.

Ние от тройната коалиция допуснахме едно изкривяване през 2007 година и разрешихме парите да следват депутатите. Това е наша грешка и аз си го признавам. Тази грешка трябва да бъде поправена, категоричен беше той.