Депутатите "номади" и извънпарламентарните парии остават без субсидия

Това прие НС на прво четене, остава второто

Извънпарламентарните партии остават без субсидии, а парите вече няма да следват депутатите, предпочели да изоставят партията, с която са влезли в Народното събрание.

Това приеха днес на първо четене народните представители.
"Смятаме, че изразходваните средства от държавата за финансирането на политическите партии са в размери, които несъответстват на възможностите на държавния бюджет, особено при тежката финансова и икономическа криза на страната. Практиката показа, че определени политически партии участват на изборите, не за постигането на политически цели и за осъществяването на обществено полезни каузи, а именно за да получат държавна субсидия. Това посочват вносителите на законопроекта срещу субсидиите Волен Сидеров и още няколко депутати от "Атака". В мотивите си те добавят още субсидия да получават парламентарно представените политически партии и коалиции, които на последните избори са прескочили законовата 4-процентова бариера.
В мотивите си за внасяне на втория гласуван днес законопроект Янаки Стоилов и Мая Манолова от Коалиция за България посочват:
"С приемането на настоящия законопроект ще се преустанови практиката за субсидиране на отделни народни представители и на политически партии чрез тяхното фактическо присъединяване към други парламентарни групи. Така няма да е възможно да се правят злоупотреби и да се подменя вотът на избирателите".