Пострадалите при протестите в Турция се увеличават

Ранени са общо 17 души, сред които полицейски началник и двама журналисти

Около 500 души се събраха на протестен антиправителствен митинг в турския град Мерсин през изминалата нощ, съобщи агенция "Фокус". Полицията не разреши на народа да дефилира по улиците на града и атакува събралите се, като равностметката от това стълкновение възлиза на общо 17 ранени, сред които един полицейски началник и двама журналисти.

 

Полицията задържа и други 10 демонстранти. В рамките на протеста бяха използвани гранати със сълзотворен газ и водни оръдия.

 

Същите средства са употребени в неделя и от полицията в Диарбекир, за да разпръсне хиляди демонстранти, събрали се с искане към Анкара за напредък в процеса на помиряване с кюрдската общност. Близо 8 000 хиляди бяха събралите се пред сградата на прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД) демонстранти в града, които приканваха "правителство да действа".

 

Група маскирани протестиращи са хвърляли камъни по полицията заради отказа й да разреши демонстрациянта, а органите на реда са отговорили с добре познатите сълзотворен газ и водни оръдия. Четирима души, включително един журналист, са били ранени при сблъсъците в града.