Протестите и арестите в Турция продължават

В неделя полицията е арестувала около 600 души в Истанбул и Анкара

Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер предупреди, че планираната за днес общонационална стачка е незаконна.

"Правят се опити хората да бъдат изкарани на улиците чрез незаконни протести под формата на стачка. Искам да заявя, че това няма да бъде позволено", заяви Гюлер в понеделник  във връзка с решението на двата най-големи профсъюза в Турция организират стачка в знак на протест срещу насилието, упражнявано от полицията срещу участниците в антиправителствените демонстрации.

Хиляди хора участваха и в демонстрация и в Германия, за да изразят своята подкрепа към протестите в Турция. В неделя около 2 000 души са взели участие в акцията в столицата Берлин, скандирайки лозунги в подкрепа на бунта на площад "Таксим” в Истанбул.

От руското посолство в Турция съобщиха, че консулският отдел на посолството на Русия в Анкара проверява информацията, според която сред задържаните в хода на масовите безредици през изминалата нощ има и руски гражданин. Официална информация за това засега няма.
По-рано Си Ен Ен Тюрк съобщи, че през изминалата нощ в хода на разпръсването на протестна акция в Анкара са били задържани граждани на Иран и Русия.
При протестите за каузата на парка "Гези” на площад "Таксим”, които навлизат в 20-ия си ден, са задържани и някои лекари. Полицията арестува масово всички подозрителни лица на площада и в района около него.

В неделя турската полиция е арестувала около 600 души в Истанбул и Анкара. Около 460 човека са задържани от полицията в Истанбул, заяви източник от адвокатската колегия в града. След разпита им задържаните са били освободени или са били предадени на прокуратурата. В Анкара, която в неделя стана сцена на сблъсъци, са задържани между 100 и 130 души. Засега няма данни за броя на оставените в ареста протестиращи.