ЕС пак отвори преговорите с Турция

Това се случи въпреки несъгласието на Германия

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу изрази задоволството си от решението на ЕС отново да бъдат отворени преговорите по глава 22 за приемането на страната му в Европейския съюз. Брюксел взе това решение въпреки мнението на страни като Германия, че югоизточната ни съседка все още не е готова за приемане в общността.

"Глава 22 е отворена. Приключихме с този въпрос", отсече Давутоглу по турската телевизия. Подновяването на преговорния процес дойде след тригодишно прекъсване. По думите на Давутоглу с тази стъпка е преодоляно препятствие, помрачаващо отношенията ЕС-Турция.
 

Германия, подкрепяна от Австрия и Холандия, се противопостави на напредъка на преговорния процес с Турция. Това обтегна отношенията между Берлин и Анкара, като посланиците на всяка от страните бяха привикани във външното министерства за даване на обяснения. Германия обяви, че сблъсъците между полиция и протестиращи срещу правителството в Турция са показали, че страната не е готова да бъде член на Европейския съюз. Турските власти, обаче, прозряха, че зад това твърдение стоят политическите амбиции на германския канцлер Ангела Меркел. Турският министъра по евроинтеграцията Егемен Багъш, обяви, че Меркел спъва затварянето на преговорните глави, като част от предизборната си кампания.

 

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г., но досега е затворила само една от 35-те глави. Подновяването на преговорите по глава 22 за регионалната политика изискваше консенсус на всичките 27 страни от ЕС.

В отделно съобщение за събитието от това на Давутоглу турското външно министерство определя решението на ЕС като стъпка в правилна посока, но въпреки това го определя като "неадекватно".