Йовчев отрече да е имало заговор срещу Борисов

Според вътрешния министър "такова нещо в демократична държава не може да се случи"

В една демократична държава такова нещо като заговор срещу Бойко Борисов не може да се случи. Това каза пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е било подготвяно неговото убийство. "България има институции, всяка една институция има закони и регламентирани функции", подчерта Йовчев.

"Когато има такива сигнали, те трябва да се предоставят на отговорните институции. Не може да се хвърлят такива бомбастични твърдения в пространството без да се дадат никакви факти и подробности, които да могат да се проверят. Те правят едно твърдения, метнато в пространството", посочи вътрешният министър.

Той заяви, че всички трябва да бъдат много внимателни, защото цялата агресия в политиците слиза надолу на улицата. "По време на срещите ми с главния прокурор не са обсъждани конкретни дела, на втората среща са обсъждани такива, но нищо подобно и свързано с г-н Борисов. За да се говори за арест, това означава, че трябва да има извършени тежки престъпления", коментира още Цветлин Йовчев.

Той каза, че кандидатурата на назначения за зам.-министър на МВР Иван Иванов му е била предоставена от политическа партия.

"Беше ми презентирана кандидатурата, беше ми представен като млад, интелигентен човек, владеещ езици. След това се появи информация, която беше проверена в информационните масиви. Човекът не го познавам.", допълни Йовчев. Според него с такива факти в биографията винаги ще има съмнение.

Припомняме ви, че в сряда премиерът Пламен Орешарски назначи петима нови зам.-министри. Един от тях беше Иван Иванов, за когото, след разследване на вестник "Капитал", се разбра, че е бил ръководител на силовата групировка СИК в Шумен през 1995 година. Иван Иванов беше уволнен веднага след разпространилата се в медиите информация.

В ефир Цветлин Йовчев обясни още, че неговото напускане от Президентството не е било свързано с евентуална номинация за поста министър на вътрешните работи, а с научен проект, който е отложен.

По отношение на протестите той заяви, че МВР е имала поредната тежка нощ. Той обеща, че ще се направи всичко възможно, за да не ескалира напрежението. За провокатори Йовчев не поиска да говори, тъй като по думите му - изявления могат да се правят само след като има категорични данни. "В противен случай може да послужат като спекулации, а в една такава напрегната ситуация може да повлияе категорично", отбеляза вътрешният министър.

Той посочи, че не е човек не човек на никого, поради което не може да бъде използван за никакви машинации.