Цацаров за сценария на Борисов: Това е нелепо!

Политика

20-06-2013, 12:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Имало е сценарий да ме задържат и в ареста да ме убият, твърди Борисов

Днес лидерът на ГЕРБ заяви, че е имало план за това той да бъде задържан в ареста и там да бъде убит

Нямам намерение да обсъждам какво е казал Борисов, чувам го от вас. Ако е вярно, че има сценарий за задържането му и умъртвяването му в ареста, най-възпитаният начин, по който мога да отговоря, е, че меко казано това е нелепо. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, като коментар на изказване на Бойко Борисов, че е имало план да бъде задържан и убит в килията, предаде Фокус.

Обвинител номер 1 заяви, че срещата в петък се е провела, за да се координира тази в понеделник. "Това не е държава, в която арестите се решават на съвещание при главния прокурор или поне тази прокуратура не е такава. Аз не пиша сценарии и не участвам в сценарии", добави Сотир Цацаров.

Прокуратурата в сценарии не участва. Никой не тича при нея, за да режисира сценарии, каза още Сотир Цацаров. "Второ – не мога да говоря за никакъв план за задържане и най-малкото за това, което вие ми казвате, защото аз трудно мога да си помисля, че Бойко Борисов е казал такова нещо, че има план за ликвидирането му в следствения арест. Това е меко казано нелепо. Има Конституция, има Наказателнопроцесуален кодекс. Конституцията ясно предписва при какви условия народен представител може да бъде задържан и какви са предпоставките за това.”

Цацаров призова да не изпадаме в параноя на държава, която "едва ли не се намира в своето развитие 50 години назад или държава, която едва ли не е на прага на военната диктатура".

Във връзка със сигнала на Николай Бареков за офшорки, свързани с името на Росен Плевнелиев, главният прокурор каза, че Конституцията ясно посочва имунитета на президента. Той обясни, че спрямо държавният глава могат да се предприемат действия за държавна измяна и нарушения на Конституцията по инициатива на народни представители и пред Конституционния съд.