Будните българи и днес са на площада! Точно в 18,00

Протестът в София отново започва от Ларгото, обещава да е поне толкова многоброен, колкото беше вчера - над 10 000

Будните българи и днес ще излязат на площада. На протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Което всъщност се оказа кабинет на ДПС. И обещават да се съберат поне колкото вчера - над 10 000, под прозорците на Министерски съвет. Организацията на протеста отново е през социалните мрежи. Най-голямата група, която беше създадена във фейсбук в петък след скандалния избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, вече наброява 67 000 души. Името й е: "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС". Назначението на депутата от ДПС за шеф на ключовата длъжност беше само поводът, който отприщи гражданското недоволство от работата на правителството на Пламен Орешарски. Спонтанният протест, който беше организиран в петък срещу назначението на Пеевски, бързо прерасна в недоволство от кабинета.

Още в петък президентът Росен Плевнелиев категорично заяви, че сваля кредита си на доверие от кабинета "Орешарски" заради избора на депутата от ДПС за шеф на ДАНС. Държавният глава настоя 42-ото Народното събрание да преосмисли решението си.

В събота в писмо до медиите Делян Пеевски обяви, че е готов да се оттегли от поста. Премиерът Пламен Орешарски прие заявлението му да се оттегли. Министър-председателят заяви, че това отваря пред него възможност да предложи нова кандидатура след консултации. Въпреки декларациите, че Делян Пеевски заслужава кредит на доверие заради твърдата си решимост, в събота и лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи, че партията подкрепя премиера за ново предложение. В изявление Лютви Местан пък съобщи, че още във вторник ДПС ще инициира решение на Народното събрание, с което да бъде отменен изборът на Пеевски за шеф на ДАНС.

Развитието на скандала "Пеевски" и очертаващото се разрешаване на проблема обаче не отказаха будните български граждани да протестират. В късния съботен следобед в София те отново се събраха на Ларгото. Бяха над 10 000. Присъствието им показа, че те вече нямат доверие на кабинета "Орешарски" и дори съвсем официално поискаха оставката му. Народното недоволство в столицата продължи до след полунощ и завърши пред централата на ДПС, където протестиращите призоваха Волен Сидеров да излезе от сградата и да застане пред тях. По този начин гражданите изразиха недоволството си от лидера на "Атака" и действията му в новия парламент.

Масови протести имаше и в големите български градове. Най-будни бяха гражданите във Варна и Пловдив. На площадите излязоха и във Велико Търново, Бургас и другите по-малки градове. Протести там ще има и днес. Очакванията са да бъдат по-масови от вчера.

 

КОМЕНТАРЪТ НА SOFIAUTRE.BG ДНЕС: И ТЯХ ЛИ ГЕРБ ГИ ХВЪРЛИ СРЕЩУ КАБИНЕТА "ОРЕШАРСКИ"?

ОБЗОРЪТ НА ПРОТЕСТА ОТ ВЧЕРА: НАД 10 000 КАЗАХА "ОЛИГАРСКИ ВЪН!" В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ В СЪБОТА