Над 10 000 казаха: "Олигарски вън!" в центъра на София и днес (ОБЗОР)

Протестиращите поискаха оставката на правителството, въпреки че поводът за бунтовете Делян Пеевски ще бъде отстранен

Над 10 000 казаха: "Олигарски вън!" в центъра на София и днес. Огромен плакат с този надпис беше окачен върху един от символите на столицата - паметника на "Цар Освободител". Започналите вчера бунтове продължиха с пълна сила и в съботния ден. Недоволството на хората не стихна, въпреки че причината да излязат на улицата и да протестират е на път да бъде отстранена. Както е известно, протестите започнаха след скандалното назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС вчера. Бунтовете стартираха спонтанно и принудиха депутата от ДПС да заяви официално в събота сутринта, че е готов да се оттегли от поста. В късния следобед от ДПС заявиха на извънреден брифинг, че във вторник ще направят предложение за гласуване от Народното събрание на отмяна на избора на Делян Пеевски. Съобщението беше направено от лидера на ДПС Лютви Местан.

Развитието на скандала в съботния ден обаче по никакъв начин не успокои недоволството на хората, които отново след 18,00 часа започнаха да се събират на Ларгото. Около час по-късно броят на протестиращите достигна 10 000 по официални данни от МВР. Бунтът на гражданите показа, че те не желаят да бъдат управлявани от правителство на ДПС. Будните българи твърдо заявиха: "Орешарски вън" и демонстрираха, че са наясно колко безсилна е БСП в подобен коалиционен кабинет. Протестиращите официално поискаха оставка на правителството и нови избори.

Най-често чуваните възгласите пред Министерски съвет бяха "Орешарски вън", "Червени боклуци", "Долу ДПС", "Оставка", "Мафия", "Избори". По време на бунта гражданите дори обесиха чучело, окичено със снимка на Лютви Местан и на прасе, пред Партийния дом. На бесилото пишеше: "Не ядосвайте народа".

Около 20,00 часа протестът се премести пред Народното събрание. Там, на паметника на "Цар Освободител" беше поставен огромен плакат с надпис "Олигарски вън". Върху загражденията пред парламента пък протестиращите разпънаха друг транспарант с надпис: "Партиите без субсидии". И съботната вечер не мина без обстрел с тоалетна хартия на Народното събрание.

След 20,30 часа част от гражданите се насочиха към "Орлов мост", където блокираха движението. Недоволните хора минаха през кръстовището на Софийския университет и също за известно време спряха потока от автомобили и коли на градския транспорт. Така протестът се раздели на три части. Най-малката остана пред Министерски съвет, а останалите - пред Народното събрание и на "Орлов мост", където "плени" два тролея.

Малко по-късно протестиращите запалиха фойерверки и "освободиха" колите на градския транспорт. След това пуснаха движението на ключовото кръстовище на бул. "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги Георгиев" и се отправиха към Моста на влюбените зад НДК. Групата от бунтуващи се граждани скандираше "Оставка", "Всички комунисти в Белене", "Червени боклуци". Полицията своевременно спираше движението, за да осигури безопасното преминаване на колоната. След НДК група от около 400 души тръгна по бул. "Витоша" по посока площад "Света Неделя". Протестиращите приканваха гражданите от кооперациите по булеварда да ги подкрепят, като се включат в шествието.

Около 22,00 часа протестът мина покрай централата на БСП, а след 22,30 стигна и до централния офис на ДПС. Там протестиращите призоваха Волен Сидеров да излезе и да застане пред тях. Гражданите, около 400 на брой, бяха силно разгневени от лидера на "Атака" и съвсем не случайно го потърсиха точно в дома на ДПС. Около 0,00 часа пък съвсем малка група от бунтовници отново блокира за кратко кръстовището на "Орлов мост".

Въпреки че протестът, който беше организиран в социаланата мрежа, официално трябваше да се проведе между 18,00 и 20,00 часа, той продължава и в този момент. Остава засилено полицейското присъствие в центъра на София. Пред Парламента са поставени метални заграждания. Зад тях има кордон от полиция, булевард "Цар Освободител" е затворен за движение от кръстовището с Военния клуб до "Орлов мост".

КОМЕНТАРЪТ НА SOFIAUTRE.BG ОТ ДНЕС: Сидер Ага, а вас защо ви няма на протестите?

КОМЕНТАРЪТ НА BULGARIAUTRE.BG ОТ ДНЕС: Скандалът "Пеевски"? Не! Бунтът на гражданите е срещу кабинета на ДПС

В ПЛОВДИВ СКАНДИРАХА: "ПРОДАЖНАТА ВЛАСТ - В СВИНСКА МАС!" ОЩЕ ЗА ПРОТЕСТА ПОД ТЕПЕТАТА - ТУК!

КАК МИНА ПРОТЕСТЪТ ВЪВ ВАРНА - ЧЕТИ ТУК!

КОЛКО ОСВИРКАХА ДПС В БУРГАС - ВИЖ УТК!