Понта нетърпелив да открие "Дунав мост" 2 с Орешарски

Румънският премиер очаква среща с българския си колега по този повод

Румънският премиер Виктор Понта няма търпение да открие Дунав мост 2 с новия си български колега Пламен Орешарски. "Очаквам да се срещна с Вас по този специален повод," пише той в поздравителен адрес по повод избирането на новото правителство в София.

Понта изразява желанието си в най-скоро време да бъде открит "един от най-големите съвместни проекти, реализирани с европейско финансиране – мостът между Видин и Калафат".

Дунав мост 2 бе сред най-важните инфраструктурни проекти на правителството на ГЕРБ.

Социалистическият премиер на Румъния Виктор Понта е близък с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който издигна кандидатурата на Орешарски за премиер. През лятото на миналата година, когато изпадна в немилост заради конституционната схватка с президента Траян Бъсеску, Станишев и ПЕС застанаха зад него.

В поздравителния си адрес румънският премиер предлага и провеждане на второ съвместно заседание между правителствата на България и Румъния. "Като съседни държави и членки на Европейския съюз и НАТО, споделят общи интереси и цели на европейско и на регионално ниво, ще продължим да ги защитаваме заедно," подчертава Виктор Понта в поздравителния си адрес.