От май догодина щъкаме по "Дунав мост 2"

Инфраструктурата ще подобри региона, заяви министър Московски

Очаква се "Дунав мост 2" да бъде готов за експлоатация и откриване на движението по него през май през 2013 г., обяви в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски.

Според него, при благоприятни метеорологични условия, до края на годината следва да се изпълнят оставащите довършителни работи по строителството.

Това са полагане на хидроизолации, монтаж на електрозахранващи, съобщителни, противопожарни, сигнализационни и други инсталации, изграждане на пътни настилки и релсов път.

Прилежащата пътна и железопътна инфраструктура са завършени от румънска и българска страна. След завършване строителството на моста, трябва да започнат съвместни процедури за функционално изпитване, както на самото мостово съоръжение, така и на различните системи за контрол и сигурност, на шосейния и железопътен трафик, за приемана на обекта в експлоатация, каза Московски.
"Единственият начин да съживим този регион и да му дадем някакво икономическо развитие, тъй като е най-бедният в Европа, е необходимо да създадем тази инфраструктура, но ние се съобразяваме и с финансовите възможности, които имаме. При положение, че за 20 - 30 години нищо не е правено или строено, не може да очаквате, че за тези 4 или 5 години ще построим инфраструктурни съоръжения за милиарди", каза министър Московски.