Нищят връзки на политици с мафиоти в Италия

След убийствата на двама съдии, високопоставени италиански представители започнали тайни разговори с кръстниците

Дело за предполагаеми преговори между държавници и кръстници на мафията започна днес в Сицилия, след серия от бомбени нападения и убийства през 90-те години на миналия век.

Прокуратурата твърди, че след убийствата на двама съдии, борещи се срещу мафията, през 1992 г. високопоставени италиански представители започнали тайни разговори с мафията. Те са обвинени, че са се съгласили на снизхождение, разрешавайки по-малко съдебни дела и по-леки условия в затвора в замяна на прекратяване на нападенията.

Десетина души, сред които и тогавашният вътрешен министър Никола Манчино и мафиотския лидер Тото Риина, са изправени пред съда.

Манчино е съден заедно с бившия сенатор Марсело дел`Утри и с още трима бивши високопоставени представители на полицията. Бившите мафиотски босове Риина, Леолуча Багарела и Антонио Чина, както и отказалите се от мафията Джовани Бруска и Масимо Чанчимино също са съдени по това дело.

"Аз се борих срещу мафията. Не мога да бъда в един и същи съдебен процес с мафиотски босове", заяви Манчино преди началото на съдебното заседание, съобщават италиански медии. "Ще поискаме прекратяване на делото", допълни бившият министър, който е обвинен единствено в лъжесвидетелстване.

Като свидетели са призовани и високопоставени държавници, включително президента Джорджо Наполитано. В рамките на разследването прокуратурата подслушала частен разговор между Манчино и Наполитано, което обтегна отношенията между обвинението и италианското президентство. След съдебно решение записът с подслушания разговор бил унищожен, а съдържанието му не беше разкрито.