Закопчаха 20 членове на италианската мафия Ндрагета

Крими

05-03-2013, 13:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Полицията е иззела имущество за 450 милиона евро

Италианската финансова полиция обяви ареста на 20 членове на мафията и запорирането на имущество на стойност 450 милиона евро, предаде АФП.


Операцията е резултат от започнало през 2008 година разследване на калабрийската мафия Ндрагета, в рамките на което е бил разкрит монопол, установен от мафиотските престъпни групи върху туристическия сектор в южните райони на Италия.

 

Сред арестуваните 20 души, главно членове на калабрийските мафиотски семейства Морабито и Акино, са също двама испанци и един британец, съобщи полицията в комюнике.

Двамата испанци били арестувани в сътрудничество с полицията в страната им, а британският гражданин е задържан в сътрудничество с полицията във Великобритания.

Британецът е смятан от британските следователи за близък до ИРА - Ирландската републиканска армия, и дейността му в Южна Италия му позволила да реинвестира значителни суми пари в нея.

"Полицията успя да установи, че членове на калабрийската организирана престъпност и испански предприемачи са създали от 2005 г. истинско "съвместно дружество", чиято цел е реализирането на туристически и жилищни комплекси с недвижими имоти", се казва в комюникето на органите на реда.

 

Заподозрени са още десетина фирми, главно в сектора на недвижимите имоти, които простроили петнадесет туристически селища на стойност 450 милиона евро.